Utorak
15.05.2018.

Tribina Novi pripovjedački glasovi

Četvrtak, 24.05.2018 u 18:30 @ Knjižnica Vjekoslava Majera
A+ A-

Ružica Aščić (Travnik, 1987.) studij novinarstva i povijesti završila je na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kratka proza zastupljena joj je u antologijama Bez vrata, bez kucanja: novi hrvatski prozaici, Vranac – najbolja kratka priča, zatim u časopisima (npr. Urbani vračevi, Keine Delikatessen) te na portalima Booksa i Kritična masa. Dobitnica je nagrade Ulaznica za priče Vladimir i Ruke koje su dirale ribu te nagrade portala Arteist za priču Najgore je biti dobar. S dramama U meni raste i Košnice osvojila je nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2013. i 2014. godinu. Za rukopis Dobri dani nasilja osvojila je nagradu Prozak 2014.
„Prva, dugo iščekivana zbirka priča Ružice Aščić, Dobri dani nasilja, donosi 23 kratke priče za dugo sjećanje. Teško je ove priče usporediti s bilo čime u domaćoj književnosti (...). Ružičin jezik je posebna vrsta spektakla i „halucidnog" očuđenja, hladna poezija u prozi koja potječe iz bogatstva svakodnevnice protegnute do oniričkog, u susjedstvo podsvjesnog. Priče kao da lelujaju u međuprostoru zbilje i unutarnje zbilje, pri čemu se u njima komotno gnijezde i nekakva tiha jeza i groteska, rečenice se usijecaju u mozak sve do otvorenih, kafkijanski enigmatičnih završetaka priča (...). Njihovi su likovi uglavnom lišeni empatije, pa onda i standarne psihologije i motivacije. Svijet napučen takvim likovima – koji uključuje i zlu djecu i ljubavnike između kojih je generacijska provalija i zid nerazumijevanja (...). To je književnost koja se iznenada pojavljuje i donosi čisti čitateljski užitak." (Tekst preuzet s korica knjige).
Andrija Škare ( Zagreb, 3. srpnja 1981.) diplomirani je novinar. Više od destak godina radio je kao scenarist, novinar i voditelj na Hrvatskoj televiziji u svojstvu stalnog vanjskog suradnika. Piše za magazin Globus, ima kolumnu o vezi glazbe i književnosti na www.booksa.hr, povremeno surađuje na Hrvatskom radiju, piše glazbene kritike na www.potlista.com. Organizirao je koncerte i književne večeri.
Prozu je objavljivao u časopisima u zemlji i regiji, u Vijencu, Zarezu, Fantomu slobode, Knjigomatu, Temi, Severnom Bunkeru, Večernjem listu, Novoj riječi, Ka/osu, Fokusu, u Ekran pričama, na Trećem programu Hrvatskog radija i još ponegdje.
S kolegama Svenom Popovićem i Darkom Šeparovićem pokrenuo je „Tko čita?", program za promociju i afirmaciju autora rođenih od 1980. naovamo. Jedan je od osnivača književnog pokreta Eventualizam pa je s četiri priče zastupljen i u knjizi Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor (Celeber, Zagreb, 2006.).
Objavio je knjigu beletrističko-publicističkih zapisa o zagrebačkim kavanama i kafićima, S više mlijeka, molim (Celeber, Zagreb, 2008.), zbirku priča Život svijeta koji će doći (CeKaPe, Zagreb, 2014.), knjigu tekstova o vezi glazbe i književnosti Slušaj me (Durieux, Zagreb, 2016.) te zbirku priča Društvene igre (Hena Com, Zagreb, 2017.). U najnovijoj knjizi Andrije Škare Društvene igre junaci su mladi ljudi "...s odgovornostima i izazovima koje im nameće odrasli život, koji kao da ih je iznenadio žurbom na vremenskoj crti pa se nisu dospjeli ni oprostiti od prava na mladenačku bezbrižnost." (...) ( Preuzeto s korice knjige).

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.