Mali Ivica i alternativna seksualnost

'Mima i vaše kćeri' Želimira Periša nije loš roman, ali ni dostojan nastavak uspješnog prvog dijela o informatičaru Mimi.

Partizanke lete nad kršem

Goran Babić se vratio u hrvatsku književnost zanimljivim proznim poduhvatom 'Nebesa' o Drugom svjetskom ratu u južnoj Dalmaciji. 

Mars ima atmosferu

I pored manjkavosti u izgradnji SF svjetova, zbirka priča 'Mars' nam otkriva Asju Bakić kao talentiranu i u mnogome već formiranu prozaisticu.

Hipsterska lutanja

U više nego solidnom prvijencu 'Nebo u kaljuži' Svena Popovića, glavni likovi ne djeluju kao predstavnici mlađe generacije, nego kao privilegirani pozeri.

Huck Finn i Afroamerikanac Jim

UDARNI TJEDAN, 'UČITELJ NEZNALICA': Politička korektnost u nastavi književnosti može preispitati kanonske tekstove, ali može i utišati raspravu o traumatičnim temama. 

O ljubavi bez ironije

Pjesnička zbirka Nermine Omerbegović 'Pričaj Lilit' vodi nas od mitskog do osobnog, a zatim nas lansira u politički kontekst i metafizičke visine.

Ljubav bez hira i queera

Self-help roman 'Zovem se nebo' Tanje Tolić mogao je biti vrlo dobar da je autorica iznevjerila očekivanja moralne čitateljske većine.

Macanov oscilirajući svemir

Zbirka priča 'Koridor' nije najbolje ostvarenje Darka Macana, iako donosi nekoliko priča antologijskoga ranga.

Jesu li Balkanci novi Skandinavci?

Uz romane 'Devet' (A. Nikolaidis), 'Vršenje dužnosti' (E. Imamović Pirke) i 'Propali kongres' (G. Tribuson) analiziramo ediciju Balkan noir.

Vjerodostojnost u raznovrsnosti

Zbirka kratkih priča 'A bilo mi je...' pokazuje svestranost i pripovjedni talent Svjetlane Gjoni te spada u najzanimljivije lanjske domaće naslove.

O čemu zapravo šutimo?

Triler Dine Milinovića 'Skriveno' o jugoslavenskim intrigama naposljetku nije razotkrio tabu teme i traume našeg društva.

O granicama tijela, jezika i svijeta

Neujednačena zbirka pjesama 'Potkožni sjever' Šime Majić ipak plijeni slikama, atmosferom i autorskom pozicijom mlade književnice.

Kiš i mi(t)

Thompsonova netipična biografija 'Izvod iz knjige rođenih' nije kritički pristupila književnom i političkom mitu Danila Kiša.

Insajderi i ostali

Unatoč želji da kulturni milje izloži ruglu, Crnkovićev roman s ključem 'Kolumnist iz sjene' ipak ne zahvaća dovoljno duboko.

O smrti i drugim dječjim bolestima

Kaplanove 'Ospice' spadaju u skupinu sjajnih stihovanih knjiga objavljenih u novije vrijeme, a koje nisu konvencionalne zbirke pjesama.

Monotone priče o monotoniji

Vadanjelova zbirka priča 'Mišomor za rođake' mogla je biti odlična, ali ispala je tek solidna zbog nedostatnog rada na jeziku.

Zbogom, Baniću!

Tribusonov 'Susjed u nevolji' uzbudljivo je štivo, ali i autorov rastanak s krimi žanrom koji nema više što reći o društvenoj stvarnosti.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.