Kad je Joyce bio mlad

Sa Sajma knjiga u Puli izdvajamo gostovanje afričkog pisca Gauza, dugu Nikolaidisovu 'Mađarsku rečenicu'...

I budi mirno nesretna

Iako 'Maksimum jata' Tee Tulić nije tehnički savršeno napisana knjiga, odnijet će vas emocijom.

Roman koji umara

Roman 'Minus sapiens' Zorana Roška je, kako ga odlično opisuje jedan njegov lajtmotiv, 'glitch': greška u sustavu, iskliznuće, rez.

Dosada književne korektnosti

Recentni pobjednički romani nagrade VBZ / Tisak Media nisu potpuno loši, ali se zadržavaju na razini odmjerenog i nazovi-duhovitog.

Roman ritma otkosa

'Sjećanje šume' Damira Karakaša rijetko je skladna, tečna i lijepa knjiga o odrastanju u surovom okruženju.

Od muke do nauke

Knjige 'Milka zbogom, vidimo se sutra' Nemanje Jovanovića i 'Izohipse' Denisa Čokića djela su mladih autora koja ne robuju pomodnostima.

Hiperliterarno putovanje

Unatoč pretjeranoj stilskoj suzdržanosti, zbirka priča 'Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu' Kristine Gavran djelo je talentirane pripovjedačice.

Nemir minimalizma

Debitantska zbirka priča 'Dobri dani nasilja' Ružice Aščić efektno nas uvlači u svijet u kojem je sve loše, zlo i naopako.

Ključevi 'Vukovara'

Roman 'Rupa' Ivane Bodrožić nije preslika hrvatske stvarnosti, nego dobar i dinamičan krimić.

Dobra ljubav, loše pismo

Protagonistice knjige 'Moja ti' Jasne Jasne Žmak u ljubavnom su odnosu koji ništa ne skriva ispod površine.

Neodoljivi šarm galeba Gavrana

U Ferićevom romanu 'Na osami blizu mora' ističu se dar za osluškivanje ljudskih muka te njihovo šarmantno i duhovito pretakanje u pitak tekst.

Dijalektika mlohavih Batina

Roman 'Ja nisam Švabo' Vedrana Kukavice s toplinom bocka i dekonstruira mačistička načela malenog mjesta u Dalmatinskoj Zagori.

Ciganin nije ni beo ni crn

Solidan roman 'Oblak boje kože' Nebojše Lujanovića bavi se diskriminacijom Roma, ali pitanje je koliko doprinosi rješenju problema.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Život na stipendiji

Za razliku od hipstera iz New Yorka, mladi slovački umjetnici iz romana 'Café Hyena' Jane Benove zapeli su u siromašnoj Petržalki.

Život u poratnoj Poljskoj

'Traktat o ljuštenju graha' Wiesława Myśliwskog je bogat sadržajem i zanimljiv formom - jedan od romana kojima se čitatelj neprekidno može vraćati.

Ako bog postoji, ne mari za ljude

Stephen Greenblatt u knjizi 'Skretanje' objašnjava kako je Lukrecijev spjev 'O prirodi' utjecao na formiranje modernog načina mišljenja.

Život kao puzzle

'Život način uporabe' Georgesa Pereca nudi nam pregršt načina čitanja, obrtanja i preskakivanja, slično 'Školicama' i 'Hazarskom rečniku'.

Doživotno uz zatvor

Roman 'Viši od mora' Francesce Melandri prikazuje obitelji zatvorenika i zatvorske čuvare - 'slobodne' ljude bez slobode.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.