Seciranje mrtvog tkiva

'Autopsija teksta' Nebojše Lujanovića priručnik je kreativnog pisanja koji može mnogo podučiti, ali i obeshrabriti početnike.

Vjera u pisanu riječ

'Me'med, crvena bandana i pahuljica' Semezdina Mehmedinovića je strašna i divna knjiga, uzvišena u prikazu patnje svakodnevice.

Osuđeni na propast

Roman 'O čajnicima i ženama' Mihaele Gašpar je zaokruženo djelo, istovremeno narativno i nenarativno.

Mrčenje hartije

Miljenko Jergović se u romanu 'Wilimowski' vraća svojim starim temama i pripovjednim modelima koji zahtijevaju ozbiljnije promišljanje.

Vječni put prema dnu

Da se radi o nekom velikom jeziku, roman 'U potrazi za početkom kruga' Marinka Koščeca bio bi predstavljen kao tzv. 'događaj godine'.

Samo mačizam

Zbirka priča 'Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih' Ivana Jozića dokazuje da 'mačlit' postoji i da nije previše naučio od svoje starije sestre.

Simptomi psihičkog dna

Zbirka priča 'Tumačenje snova' Ivane Rogar preuzima Freudovu polaznu točku, ali iz potpuno ženske perspektive.

Lavina istine

Izvanredni roman 'EEG' potvrđuje Dašu Drndić kao jednu od najvećih spisateljica s ovih prostora. 

Bezuba neman

Zbirka 'Jednoga dana bila je noć' baca novo svjetlo na korektnu i reaktivnu pjesničku karijeru Dražena Katunarića.

Ljubav protiv besmisla

Roman 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević je vrlo jednostavna, a zapravo kompleksna i maštovita priča o položaju ljubavi u svijetu.

Gužva u vlaku

Danijel Bogdanović uvrstio je previše tema i zapleta u svoj debitantski SF roman 'Noćni vlak za Dukku', ali je i pokazao spisateljski potencijal.

Estetski i tržišni promašaj

'Knjiga izlazaka' Kristijana Vujičića još je jedna u nizu koja zbog konformizma, profita i pokušaja da se svidi iznevjerava obilje mogućnosti.

Nepotrebno loše

Debitantskom romanu 'Nužno zlo' Borne Vujčića nedostaje mnogo više spisateljskog i uredničkog rada.

Prisvojimo citate!

Kao koncept i kao tekst, Martekovo 'Pripremanje za poeziju' provocira važna pitanja poetske prakse, ali ne ohrabruje na poeziju.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Priče o waru i ratu

Zbirka priča 'Požuda' Josipa Novakovića dobro prikazuje problem balkanskih identiteta, ali vidno je namijenjena stranim čitateljima.

Kritičar treba da zna, ume i sme

Potaknut prvim Kolokvijem o kritici, Vladimir Arsenić odlučio je preispitati stalna mjesta i probleme (književne) kritike.

O ljubavi u doba tranzicije

'Ljubavni roman' Ivane Sajko čita se sasvim suprotno žanrovskim konvencijama, mada doista propituje kako se ljubav danas rađa i odumire.

Pisanje kao ekološki aktivizam

Bez obzira na jasnoću namjere i poruke, 'Mjesečev meridijan' Ede Popovića nosi otisak starog majstora.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.