Nešto ipak treba učiniti

Zbirka priča 'Nema se što učiniti' Korane Serdarević tehnički je dobra, ali nedostaje joj crta ludila, iskoraka iz opće prihvaćenog.

Zbirka trulog lišća

Knjiga 'Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti' Tatjane Gromače napisana je lijeno, bez imaginacije i ukusa, ispod razine Gromačinog talenta.

Rat kao opće mjesto

Roman 'Jom kipur' Ivane Šojat-Kuči dolazi u pravi trenutak, ali ne uspijeva pružiti novi pogled na posljedice rata.

Kamo leti ova Raketa?

Roman 'Roki Raketa' Zorana Malkoča imao je potencijal biti odličan roman u stilu Vonneguta, ali autoru nije pošlo za perom da to ostvari.

Sancho Pansa protiv sistema

Roman Želimira Periša 'Mima i kvadratura duga' je simpatično žanrovsko djelo koje uspijeva postaviti važna pitanja o suvremenom kapitalizmu.

Povratak jeftinog nacionalizma

Neven Orhel je u detektivskom romanu 'Iskra' pokušao obraniti sve što je u ime Hrvatske učinjeno u ratu, a rezultat je rijetko viđeni kič.

Otpor pritajenom nasilju

Iza loše odabranog naslova '100% pamuk' krije se uspješna zbirka priča Ivane Simić Bodrožić o etičkim izborima.

Zen na kraju tranzicije

Avdićev roman 'Ne želim da pobijedim.' nastavlja se na etičke teme koje je započeo Danilo Kiš, a koje su i dalje aktualne u bivšoj Jugoslaviji.

Čupkanje epske fantastike

Iako se Franjo Janeš u 'Čerupanju Feniksa' duhovito narugao žanrovskim obrascima fantastike, parodiji ipak nedostaje poanta.

Mašina utjecaja

Posljednji dio trilogije 'Tabu' Sibile Petlevski zahtjevan je politički narativ o psihoanalitičaru Tausku.

Književna scena kao takmičenje?

Umjesto kritike pojedinog djela, ovaj put Vladimir Arsenić donosi sud o recentnim regionalnim natječajima za kratku priču.

Roman (izvan) epohe

Ideja kojom se rukovodio Milko Valent u romanu 'Umjetne suze' jest da književnost više nikome nije dužna.

Ambicija bez autoironije

Unatoč moćnim i uvjerljivim dijelovima, Jergović se ovim romanom nije pokazao kao veliki pisac.

Na nišanu fotoaparata

Baveći se društvenim funkcijama ratne fotografije, Sandra Vitaljić otkriva manje o samoj fotografiji, a više o našem kontekstu.

Na površini važnih tema

Tužan i duhovit roman o ljubavi između Nore i Lune dotiče važne teme, ali uspijeva li prikazati kompleksnost LGBTQIA odnosa?

KRITIKA 210: Pavao Pavličić

Naratološke slabosti romana 'Muzej revolucije' jasno ukazuju na njegova ideološka ograničenja.

KRITIKA 197: Tatjana Gromača

U toj delimičnoj jezičkoj konfuziji i promeni perspektive otkriva se glavna slabost inače veoma potresnog i u velikoj meri uspelog romana.

KRITIKA 196: Dean Duda

Duda ne govori o književnosti putovanja, nego o kulturi putovanja koja se stiče gotovo isključivo kroz tekst koji može biti književni i vanliterarni.

KRITIKA 171: Roman Simić Bodrožić

Pored teme roditeljstva priče iz zbirke 'Nahrani me' dotiču se i druge od ranije prisne teme ovog pripovedača - ljubavi i odnosa među partnerima.

KRITIKA 144: Aleš Debeljak

Nepoznavanje situacije, u ovom slučaju, jeste ogromna prednost koja se otvara kada je u pitanju uživanje i tumačenje stihova.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.