Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Autorice u pohodu na nagrade

Large 214
Ponedjeljak
11.06.2007.

U petak, zadnjeg dana Šestoga europskog festivala kratke priče, nije se slavilo samo u Booksi, već i u Profil Megastoreu, gdje je ove godine upriličena dodjela Večernjakovih nagrada za kratku priču.

Drugi put u četrdeset i dvije godine nagrada ide u ženske ruke. Nakon Jare Ribnikar, dobitnica Večernjakove nagrade je afirmirana splitska autorica, kolumnistica Slobodne Dalmacije Olja Savičević-Ivančević i to za priču 'Heroj'.

Olja Savičević-Ivančević rođena je 1974. u Splitu, profesorica je hrvatskog jezika i književnosti i apsolventica na Poslijediplomskom studiju iz književnosti u Zadru. Piše  književnu i kazališnu kritiku, eseje, novinske članke i kolumne, pa i tekstove za glazbu; uređivala je razne studentske časopise i zbornike: Oblaci (zbornik Studentskog književnog kluba u Zadru, 1997); Na trećem trgu (antologija nove kratke priče Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, 2006), a do sad je objavila zbirke pjesama Bit će strašno kada ja porastem (1988), Vječna djeca (1993), Žensko pismo (1999) te knjigu kratkih priča Nasmijati psa (2006). Trenutno dovršava zbirku pjesama pod nazivom Soundtrack za slijepe putnike.

Drugu nagradu i 5.000 kuna s pričom 'Vrt s tisuću i jednom žaruljom' osvojio je ugledni autor Miroslav Mićanović, koji je na dodjelu došao u pratnji brata Krešimira, jednog od autora trećeg (Matičinog) Hrvatskog pravopisa, a treću nagradu i 3.000 kuna osvojio je spisateljski debitant koji je trinaest godina radio kao fotoreporter i novinar u Karlovačkom listu Denis Stošić za priču 'Mačka'.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić ovom je prilikom obećao ponovno pokretanje Večernjakova kulturnog priloga subotom, a najavio je i da bi se Večernjakova kratka priča trebala nakon jednogodišnje pauze iz elektroničkog svijeta vratiti na novinski papir kamo i pripada.

Iz Večernjaka nas obavještavaju da je u duhu starih dobrih običaja, na kraju 42. Večernjakova natječaja za kratku priču već objavljen i 43. natječaj na koji je od travnja, kada je raspisan, pristiglo već pedesetak priča.


I u Londonu je nagrađena jedna književnica. Dobitnica ovogodišnje nagrade Orange Broadband for Fiction mlada je nigerijska autorica Ngozi Adichie. Nagradu kojom se nagrađuje najbolji roman ženskog autora napisan na engleskom jeziku osvojila je svojim drugim romanom Half of a Yellow Sun čija je radnja smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, za trajanja Bijafranskog rata. Adichiein prvi roman, Purple Hibiscus iz 2004. bio je nominiran za istu nagradu.

Adichie je još jedna u nizu mladih nagrađivanih autorica s diplomom iz kreativnog pisanja. Rođena je 1977. godine u Abi u Nigeriji, školovala se u gradu Nsukka, a diplomirala je kreativno pisanje na sveučilištu Johns Hopkins. Godinu dana provela je na Princetonu, gdje je, kao dobitnica Hodder Fellowship stipendije, predavala fikciju.

U kojoj je mjeri Ngozi Adichie bila ozbiljan konkurent za ovogodišnju nagradu govori i činjenica da je u utrci za 30.000 britanskih funti (oko 330.000 kuna) tešku nagradu, pretekla pet autorica uključujući i Kiran Desai, prošlogodišnju Bookerovu dobitnicu.

Više o mladoj nigerijskoj književnici i njezinim književnim ostvarenjima doznajte ovdje, a o Orange Fiction Broadband nagradi ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu