Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Bloomsday u Puli

Large joyce Foto: poppet with a camera / Flickr
Utorak
31.05.2016.
Ljubitelji književnosti i obožavatelji Irske 16. lipnja slave Bloomsday - dan kad se odvija radnja romana Uliks Jamesa Joycea, po uzoru na datum Joyceovog prvog susreta s Norom Barnacle, ljubavlju njegovog života. 
Već šestu godinu zaredom, Pula se prisjeća Joycea, irskog književnog genija koji je u tom gradu živio upravo 1904., godine u kojoj se odvija radnja Uliksa. 
Šesto hrvatsko izdanje ove godine istražuje Joyceovu ideju putovanja. Putovanja i knjiženost diskurzivno su povezani u 20. stoljeću pa je upravo Joyceova potreba za istraživanjem i lutanjem u središtu interesa šestog izdanja festivala Bloomsday Croatia.

Bavit ćemo se najzagonetnijom epizodom Joyceovog epohalnog Uliksa, Kirkom. Ta halucinantna epizoda predstavlja metaforu kognitivnog putovanja koje za Blooma predstavlja junakovo putovanje u dubine uma, subliminalnog i nesvjesnog, njegovo zalaženje u nepoznato, ne posve različito od onoga s kojim se suočio Joyce 1904. dok je živio u Puli, austrougarskoj vojnoj luci i simbolu kretanja i promjene. 
Sličnog lutajućeg junaka pronalazimo u Stephenu Dedalusu, arhetipskom džojsovskom heroju čije je sazrijevanje opisano u fascinantnom putovanju u romanu Portret umjetnika u mladosti. Njegovih prvih sto godina proslavit ćemo upravo u Puli, paralelno s obilježavanjem stogodišnjice slavnog Uskršnjeg ustanka iz 1916. godine.

Tema lutanja i promjene kao pokretača duhovne i intelektualne preobrazbe vizualno je predstavljena pulskim tramvajem koji je, prema nekim stručnjacima, inspirirao scenu javnog prijevoza u kratkoj priči Ilovača te hodajućim krumpirom, Joyceovim, odnosno Bloomovim satiričnim talismanom. On je najvidljiviji simbol Velike krumpirove gladi, nacionalne tragedije koja je ostavila neizbrisiv trag u irskom kolektivnom sjećanju. 
Festival koji spaja zabavu i akademsku znatiželju ugostit će akademika, književnika i drugog hrvatskog prevoditelja Uliksa, akademika Luku Paljetka, koji je ispravio preko 5000 prijevodnih pogrešaka iz prvog hrvatskog prijevoda iz 1957. Paljetak, veliki ljubitelj Joycea, govorit će o kulturnim razlikama i poteškoćama u prenošenju onoga što je Irac htio reći, kao i hvatanju u koštac s turbulentnom romantičnom epizodom s ljubavlju njegova života, te o tome kako je pulska epizoda dovela ne samo do začeća njihova prvorođenca Giorgia, već i oblikovala erotske teksture Uliksa
Jedan pak drugi akademik, profesor Boris Senker, pristupit će Uliksu iz osobnijeg, biografskog kuta. Spomenute osobe, združene u fikciji, prolaze slično unutarnje i fizičko putovanje te postaju zrcalni odrazi jedan drugoga. Čangrizavi irski bard također je cjeloživotna inspiracija mantovskog umjetnika Andree Jorija. Njegov su unutarnji krajolik naselilii džojsovski duhovi koje je on istjerao izrađujući složene i pomalo psihodelične portrete višeslojnog bračnog para Joyce.
Tema čežnje za putovanjima obrađuje se i u scenskoj verziji Mačka i vraga, Joyceove kratke priče iz pisma unuku Stephenu. Na temelju te priče će u interaktivnoj scenskoj izvedbi na otvorenom Teatar Naranča najmlađim žiteljima Pule pripovijedati o putovanju i čežnji za putovanjima, kao i o samom Joyceu.
Ove godine događanja ne završavaju na sam Bloomsday, nego se protežu i na nekoliko sljedećih dana, a Bloomsday Croatia poziva posjetitelje i putnike s željne lutanja da svoje džojskovske i odisejske doživljaje ovjekovječe u društvu krumpirastog suputnika. Selfiejem s krumpirom može se osvojiti izlet u Nacionalni park Brijuni, gdje su Jimmy i Nora uz istarski kozji sir proslavili piščev dvadeset i treći rođendan. 
Festival zaokružuje zagrebački glazbeni duo Side Project koji je albumom prvijencom Things Which No One Else Should Know About osvojio publiku i kritiku u žanru graveyard-popa koji savršeno odgovara Joyceovoj epizodi Had.
Sva su događanja besplatna i otvorena za javnost. Detalji se mogu saznati na Facebook, Twitter i Instagram stranicama festivala. 
Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 404 24.06.2011.

Dr. Ostojić: Dan blama

Ante je zaradio prekršajnu prijavu zbog svoje netolerancije prema neuobičajenim jezičnim fenomenima. Sud traži liječenje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu