Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Chronicles of Gor u reizdanju Dark Horsea

Large 304
Srijeda
25.07.2007.

Prije 41 godinu John Frederick Lange je pod pseudonimom John Norman objavio SF roman Tarnsman of Gor, prvi u nizu romana smještenih na planetu gdje u srednjovjekovnom ozračju kamena i metala muškarci drže žene zatočene u kavezima ili zavezane na povodcu te se na njima seksualno iživljavaju. SM serijal iz pera američkog profesora filozofije odlično se prodavao u 70-ima, čemu su svakako pridonijele eksplicitne ilustracije Borisa Valleja, ali je u 80-ima polako počeo gubiti na popularnosti, što zbog zasićenja publike, što zbog optužbi za mizoginiju koje su sa svih strana pljuštale po Normanu/Langeu.

Usprkos tomu, 26 romana o Goru okupili su oveću sljedbu fanova, mahom SM, bondage i domination entuzijasta na što najbolje podsjeća lanjski incident u engleskom Durhamu, kada je policija intervenirala u domu jednog 'gospodara' koji je oko sebe okupio submisivne djevojke i žene. Nakon uviđaja zaključili su da su sudionici punoljetni ljubitelji BDSM-a koji su prakticirali safe – sane – consensual seks, tako da je sekta, čiji je naziv Kaotians - termin preuzet iz serijala Chronicles of Gor – mogla slobodno nastaviti sa svojim igricama dominacije i mučenja.

Izdavač stripova Dark Horse najesen planira reizdati prva 3 romana iz serije, a ni ovog puta ne izostaju kritike na račun mizoginih stereotipa kojima romani obiluju. Autorica fantasyja Tamora Pierce zbog "silovanja pod maskom seksa" poziva na bojkot Dark Horsea, optužujući izdavača da perpetuiranjem stereotipa o submisivnim ženama samo želi zgrnuti pare. "Protestirajte, pišite, vičite, kritizirajte, samo ne kupujte!" oštra je Pierce.

Ipak, o prođi će odlučivati interesi, a uvjereni smo da će preko 25.000 fanova serijala u svijetu potvrditi da su se u Dark Horseu, usprkos kontroverzi, odlučili na pravi korak.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu