Page arrow

Čitajte e-Wellsa

Large prijevodni blok 2020
Četvrtak
20.08.2020.

Već smo se naviknuli na ovogodišnju nevjerojatnu situaciju pa je pravo vrijeme da nam nešto drugo zagolica maštu. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige nove prijevode dva znanstveno-fantastična klasika Herberta Georga WellsaNevidljivi čovjek i Otok doktora Moreaua – koje potpisuje Kristina Vlašić.

Wells (1866 – 1946) je bio plodan pisac u mnogim žanrovima, iako je danas najpoznatiji kao ''otac znanstvene fantastike''. Napisao je brojne romane, pripovijetke, satire, biografije i društveno angažirane rasprave i članke, a bio je i jedan od najvažnijih britanskih zagovornika društvenog progresivizma i socijalističkih doktrina.

Već je tijekom njegova života postalo jasno da će mnoga njegova djela nagovijestiti stvarne događaje, poput romana Otok doktora Moreaua (1896) koji je nagovijestio razvoj genetike, Vremenskog stroja (1895) i Nevidljivog čovjeka (1897) u kojem će se otvoriti zanimljiva pitanja na polju fizike te Rata svjetova (1898) i Rata na nebu (1907) koji su, iako pripadaju žanru znanstvene fantastike, nagovijestili budućnost agresivnog razvoja vojne industrije i utrke u naoružanju.

Nevidljivi čovjek objavljen je 1897. godine, isprva kao niz tekstova što su jednom tjedno izlazili u časopisu Pearson's Weekly, a tek onda kao klasična ukoričena knjiga. Bio je to neobičan spoj horora s komičnim elementima, te jedno od prvih djela iz kojeg se u literaturi i kasnije na filmu razvio tipizirani lik briljantnog znanstvenika nesposobnog za nošenje s najbanalnijim životnim problemima.

Otok doktora Moreaua objavljen je 1896. godine, izazvavši buru rasprava i kritika, kako znanstvenih tako i moralnih. Bilo je to vrijeme kad je područje genetike još bilo u povojima, a Darwinova teorija evolucije osuđivana kao ''sotonska ideja koja je dokinula Boga''. Wells koji je i sam bio biolog i pristaša Darwinovih ideja nazivan je ''bezbožnikom'' i ''vražjim pomoćnikom''. 


Dakle, klik na BEK i Wellsa!


Izvor i foto: BEK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu