Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Diederichsen u Zagrebu

Large diedrich.2
Četvrtak
23.10.2014.
U petak 31. listopada u net kulturnom klubu Mama u 19 sati gostuje njemački publicist i teoretičar Diedrich Diederichsen koji će održati predavanje pod nazivom Druga kulturna industrija: zašto Pop-muzika nije stvar muzike.

Diedrich Diederichsen (1957.) je kao muzički kritičar i kritičar umjetnosti od 1980-ih naovamo na njemačkom govornom području odgojio generacije intelektualaca svojim promišljanjima o vezi umjetnosti, politike i pop-kulture. Početkom 2014. Diederichsen objavljuje svoj magnum opus, Über Pop-Musik. Na preko 450 stranica s jedne strane radi rekonstrukciju pedesetgodišnje povijesti popa, a s druge strane nastoji pokazati zašto je pop-muzika postala kritička teorija društva.

U istoj knjizi Diederichsen tvrdi da 'Pop-muzika' nije popularna muzika ili tek oblik popularne muzike, već da se radi o kulturnome formatu koji integrira brojne i različite kulturne, umjetničke, ekonomske i medijske komponente - slično kinu kojih pola stoljeća ranije.

No, za razliku od kina, u srcu Pop-muzike ne postoji jedan integrirajući medijski dispozitiv (tamna sala, projekcija, celuloidna traka) već samo recipijent koji spaja socijalno, kulturno i estetički različita i raznolika mjesta Pop-muzike.

Predavanje organiziraju Kurziv (Kulturpunkt.hr), Kulturtreger (Booksa.hr), Multimedijalni institut i WHW u sklopu projekta Kritika danas - Teorija i praksa. Projekt su podržali Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova  i Foundation for Arts Initiatives / FfAI.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu