Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Fikcija je snažnija od stvarnosti

Large 66122539 623443801475879 1519503964117139456 n Otvaranje Boostana: Chris Keulemans i Kader Abdolah
Nedjelja
14.07.2019.

U Sarajevu je od 3. do 6. srpnja trajao Internacionalni književni festival Bookstan, koji je u susjedstvo doveo vodeća regionalna i svjetska književna imena.

Festival je ove godine imao dvije teme – građanin/ka svijeta i fantom slobode, koje su istraživane i diskutirane na brojnim okruglim stolovima i razgovorima. Na press konferenciji uoči festivala istaknuto je kako je časopis Fantom slobode na svojoj prvoj naslovnoj stranici imao sliku bebe Adolfa Hitlera, stoga je ta fotografija odredila i ovogodišnji, izvrstan vizualni identitet koji poručuje – "Svaki fašizam je na početku nevin.”

Uvod u festival bio je razgovor s Orhanom Pamukom držan 28. lipnja u prepunom Domu oružanih snaga, a dan prije službenog početka u galeriji Zvono otvorena je izložba Milomira Kovačevića Strašnog Sarajevo u srcu Pariza.

Krcat program Festivala trajao je od srijede do subote, svaki dan od 11 sati, kada su započinjali prvi razgovori s regionalnim autorima u Buybookovoj avliji, do 21h, kada je dan zaključivan razgovorima u uglavnom punom kinu Meeting Point. 

Tako je službeni prvi razgovor u srijedu u 11h bio onaj s pjesnikom Asmirom Kujovićem koji je vodio Enver Kazaz, a predstavljena je njegova zbirka Nestorov pehar koju je izdao Buybook. Bogati program koji je slijedio tog dana uključivao je razgovore s Milom Babićem, predstavljanje publikacije Lost in Media Europe Cultural Fondation-a s Nadifom Mohamed, Antonijom Letinić, Ismailom Einasheom te Miljenkom Buljević, okrugli stol na temu građanin/ka svijeta s Bekimom Sejranovićem, Tijanom Silom, Lanom Bastašić, Farukom Šehićem, Ismetom Prcićem, zatim razgovore s Rumenom Bužarovskom o njenoj novoj zbirci priča Nikuda ne idem, te Darkom Cvijetićem o romanu Schindlerov lift i Namikom Kabilom o romanu Isijavanje. Dan je zaključen, a festival službeno otvoren razgovorom s Kaderom Abdolahom, nizozemskim piscem iranskog porijekla, koji je moderirao novinar Chris Keulemans.

"Kada sam došao prvi put u Sarajevo, osjećao sam se kao doma, gdje nisam bio 30 godina. Prvi put prije 10 godina u Sarajevu vidio sam bol i rane koje još nisu zacijelile, no jučer sam primijetio da su svi sretni jer sami stvaraju svoju zemlju i svoju književnost", Abdulahove su riječi kojima je započeo vrlo zanimljiv, na momente potresan, na momente komičan razgovor.

Abdolah je u razgovoru nerijetko uspoređivao situaciju u Sarajevu i BiH s onom u Iranu: "Samo je jedan način da sve izgubljeno vratimo – kroz književnost i knjige. Na velikim je bosanskim piscima da to naprave, da uzmu olovku i sačuvaju [izgubljeno] za buduće generacije. Ne smijemo zaboraviti bol i bolne uspomene. Iz istog sam razloga napisao ovu knjigu [Kuća imama] – ubili su mog brata, sestru zatvorili, ali olovka je snažnija od rata."

Drugi dan Festivala otvoren je razgovorom s mladim pjesnikom Srđanom Sekulićem, na kojem je predstavljena njegova zbirka pjesama Kavalov jek, a uslijedili su razgovori s Nikolom Nikolićem na kojemu je predstavljena njegova zbirka priča Atakama, predstavljanje Izabranih djela Zuke Džumhura, okrugli stol na temu fantom slobode s Enverom Kazazom, Krunom Lokotarom, Draganom Stojkovićem, Mijom Popovićem i Nenadom Rizvanovićem, te razgovori s Johnom Freemanom i Katjom Petrowskaja. Katja je predstavila svoj prvi roman Možda Esther u kojem se suočava s obiteljskom tragedijom i holokaustom, a u razgovoru je otvorila brojna pitanja vezana za istinu i pisanje, odnosno, koliko je istinito pisanje samo, ako autor ni sam ne zna cijelu istinu. Posljednja dva razgovora bili su sa Svetislavom Basarom i nizozemskim piscem Arnonom Grunbergom.

Idući dan započeo je razgovorom s Markom Tomašem, "pjesničkom rock zvijezdom", na kojemu je predstavljena knjiga Pjesme s granice, koja sadrži objedinjene tri njegove zbirke. Dan je nastavljen predstavljanjem knjige Bogumili Rudolfa Kutzlija te razgovorom sa Zlatkom Topčićem. Potom je održan okrugli stol na temu građanin/ka svijeta s Katjom Petrowskaja, Kaderom Abdolahom, Aminattom Forna te Arnonom Grunbergom uz moderiranje, ponovno, Chrisa Keulemansa. Uslijedili su razgovori s Tijanom Silom, Nedžadom Maksumićem i Lanom Bastašić, a dan je završen razgovorom Johna Freemana, jednog od osnivača Bookstana, s Aminattom Forna – o romanu Sreća te, između ostaloga, odnosu prema prošlosti te rasnim pitanjima.

Posljednji dan Festivala započeo je razgovorom s Ervinom Jahićem, na kojemu je predstavljena njegova zbirka Strah je naručitelj mjere, uslijedio je razgovor s Jasnom Šamić te predstavljanje zbornika posvećenog Daši Drndić Daša: Spomenar, na kojemu su sudjelovali Ahmed Burić, Milan Rakovac i Ferida Duraković, a potom je održan okrugli stol na temu fantom slobode, s Bojanom Hadžihalilovićem, Mladenom Vlaškim te Semezdinom Mehmedinovićem (preko Skypea). Uslijedili su razgovori s Alenom Meškovićem te Maryam Madjidi, a nakon njih jubilej, razgovor s Borom Ćosićem povodom 50. (slovima pedesete!) obljetnice njegove knjige Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, koja je nekoliko dana prije izašla  izdanju Buybooka, a za koju je autor zaključio da "ta knjiga više nema mnogo veze sa mnom, ona je poseban organizam koji živi sam za sebe i dobro se drži". Na pitanje moderatorice Kristine Ljevak o tome kako je moguće da je takva knjiga nagrađena prestižnom NINovom nagradom u vremenima koja se danas nastoje prikazati kao mračna, autor je odgovorio: "U Jugoslaviji se moglo mnogoštošta desiti. Postoje i oni koji žele falsificirati čitavu epohu da se o njoj govori isključivo kao crnom periodu. Bilo je crnih točaka, ali u kulturnom, književnom i umjetničkom životu bilo je epohalnih stvari." Epohalna je svakako njegova knjiga, stoga čestitke Buybooku na njenom objavljivanju.

Bookstan je zatvoren dodjelom nagrada najboljim polaznicama/ima radionice koja je ove godine bila posvećena književnoj kolumni. Voditelj radionice bio je Booksin kritičar Vladimir Arsenić, a uz predavače Faruka Šehića, Feridu Duraković, Selvedina Avdića, Krunu Lokotara, Senku Marić, bila je i Booksina urednica Ivana Dražić. Nakon toga uslijedila su čitanja radova sudionika festivala.

Bookstan je i ove godine potvrdio svoju izvrsnost – što u programu i izboru gostiju, što u organizaciji, a prije svega u zajedništvu koje je bilo vidljivo baš svakog dana Festivala, zbog čega je komadić Sarajeva na potezu između Buybooka i kina Meeting point tih dana bio ispunjen posebnom pozitivnom energijom, a stvarnost se činila bar malo ljepša. Možemo samo reći – jedva čekamo idući Bookstan!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu