Page arrow

Gdje ljetuju hrvatski književnici?

Large 306
Utorak
31.07.2007.

Novinski stupci ovih dana grcaju u poplavi tekstova na temu 'Gdje ljetuju x?' (x = celebrities, srpski kriminalci, domaći političari, Slatke Pokos i sl.) pa smo i mi odlučili mapirati ovoljetne destinacije nekolicine naših književnih celebrityja, posebno se osvrnuvši na štivo koje će sa sobom nositi. Ako vam naše preporuke za ljeto (za žene i za muškarce) nisu bile dovoljno zanimljive, možda će vas zainteresira štogod iz njihove lektire za vruće dane. Na žalost, moramo odmah pripomenuti da neki od intervjuiranih zbog poslovnih obaveza ove godine neće na godišnji (suosjećamo), dok drugi pak hrabro priznaše da baš ništa neće čitati.

Tatjana Gromača, novinarka Ferala i autorica kultne zbirke pjesama Nešto nije u redu?, prva nam je priznala da na godišnji, zbog poslovnih obaveza, već godinama ne ide ljeti, ali je pripomenula da je to ne smeta jer živi na moru pa može na kupanje kad god uhvati vremena. Ipak, odgovorila nam je na pitanje što će ovog ljeta čitati. "S obzirom, dakle, da ne idem na godišnji, barem ne sada, zapravo čitam kao što i uvijek čitam. Život bez čitanja bio bi mi 'šaka jada'. Čitanje mi je dakle nasušna potreba i uvijek imam uza se neke dobre knjige, neku poslasticu kojoj se radujem. Trenutno je takva izuzetna knjiga poezije crnogorskog pjesnika Aleksandra Bećanovića koju je nedavno objavio zagrebački Antibarbarus. Upravo sam pročitala prekrasan, nadahnut esej Andrzeja Stasiuka iz knjige Moja Europa koju je objavila Fraktura. Odlična mi je i knjiga sjećanja Sándora Máraia Zemlja, zemlja (Mirakul, Zagreb). I evo, ujutro, uz kavu, prebirem po najnovijem broju Sarajevskih sveski, posvećenom poeziji južnoslavenskih književnosti. Jutros me oduševila poezija bosanskih pjesnika."

Svestrani Milko Valent nakratko je skočio do Brača gdje je gostovao na 17. pjesničkim susretima 'Croatia rediviva', a ostatak ljeta planira provesti za radnim stolom. U kratkim odmorima čitat će, zapravo čituckati, Franzenove Korekcije i Parallel Worlds američkog fizičara japanskog podrijetla Michia Kakua.

Neki su svoje destinacije pokušali zamaskirati mutnim odgovorima poput "idem na jedno more i u jednu stranu zemlju", ali to im nije pomoglo. Mi, naime, preko vlastitih izvora saznasmo da će mlad i perspektivan pisac Zoran Lazić ljeto provesti na Pagu. Dok će mu žena, koja je ujedno gore spomenuti 'vlastiti izvor', uživati u posljednjim redcima sage o Potteru, Lazić će čitati Galapagos Kurta Vonneguta, "jer je ljeto (kao, Galapagos, otoci, vruće i to)", Undtagelsen tj. The Exception hit krimić iz pera Danca Christiana Jungersena u kojem neki Mirko Zigic, srpski ratni zločinac, terorizira žene zaposlene u Centru za genocid, a planira pročitati i The Tremor of Forgery Patricie Highsmith, jer je, njegovim riječima, najveća.

Prevoditelj, pisac i profesor Marinko Košćec na naš je upit kratko odgovorio da planira "južno od Hrvata, preko Crne Gore u Albaniju, a onda tko zna." Na pitanje što će čitati odgovorio je poprilično nejasnim, iako poetski nabijenim: "Oči znatiželjne i potpomognute parom stakala."

Nimalo rječitiji nije bio ni Edo Popović, jedini među piscima koji ništa neće čitati. Autor nedavno objavljenog romana Oči, najprije će malo s obitelji u London, a onda na sjeverni Velebit.

Rujana Jeger odbila nam je priznati točnu lokaciju svojeg  robinzonskog ljetovanja na Kornatima, a kako joj ne poznajemo muža, do te čuvane informacije ne možemo doći. U osami, udaljena od masovnog turizma, na mjestu koje "nema struje, vode, mobitela, samo kuća, brod, muž, pas i udica” Rujana bi uistinu mogla pročitati sve naslove sa svog podužeg popisa. Michael Crichton: Next; Zdenka Janeković Römer: Maruša ili Suđenje ljubavi; Ayan Hirsi Ali: The Caged Virgin; Goran Samardžić: Šumski duhIain Banks: The Business; Christian Oster: Moja kućna pomoćnica; Nora Ephron: Vrat je prava tužibaba; Sabine Gruber: Über nacht; James Frey: Milijun komadića; Chuck Palahniuk: Hounted; Jonathan Saffran Foer: Extremely Loud and Incredibly Close; Marina Lewycka: Kratka povijest traktora na ukrajinskom.

Najbolji pisac među harmonikašima, Damir Karakaš, koji je upravo završio snimanje filma po svojoj zbirci Kino Lika iz 2001. (o čemu više pročitajte ovdje) ljetuje u Splitu. U starim kutijama u Splitu ima dosta dragih knjiga, na primjer Peter Handke: Strah golmana pred jedanaestercem, Ivan Cankar: Pripovetke; James Joyce: Dablinci; George Orwell: Zašto pišem i drugi eseji; Erskine Caldwell: Subotnje popodne i druge novele; John Fante: Zapitaj prah; Anais Nin: O pisanju, pa pretpostavlja da će neku od njih ponovno pročitati. Popis nadopunjuje knjigom Fragmenti ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa koju je nedavno dobio na dar od cura iz Pelaga.

Ako ste se na početku teksta ponadali da ćete ovo ljeto dići neku lovu prodajući inkriminirajuće fotke naših književnika žutim tiskovinama, žao nam je što ćete zbog nepreciznih lokacija ostati bez džeparca. Samo se nadamo da su vam njihovi popisi dovoljno zanimljivi da i sami pročitate nešto od navedenog. A kakvo je stanje na terenu, tj. što se zapravo čita po hrvatskim plažama uskoro pročitajte u našem putopisnom Specialu na ovu književno-ljetnu temu. Do tada, sunčani pozdrav čitateljima i anketiranima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu