Page arrow

Hrvatska književna enciklopedija

Large enciklopedija
Srijeda
05.12.2012.

U zagrebačkom Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža predstavljen je četvrti svezak Hrvatske književne enciklopedije.

Tim povodom o enciklopediji su govorili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, akademici Tonko Maroević, Dunja Fališevac i Zoran Kravar, te glavni urednik Zavoda Velimir Visković. Nažalost, na predstavljanju je nedostajao pokojni Tomislav Ladan koji je tokom života i rada u Zavodu odobrio projekt izrade ove enciklopedije.

Maroević je objasnio kako je enciklopedija više koncentrirana na hrvatsku i europsku književnost (u njoj se nalazi čak 3.000 hrvatskih pisaca), ali je ipak nazvao enciklopediju 'kozmopolitskom'. Dodao je i kako su prevoditelji i tumači književnosti dobili zasluženu pažnju u enciklopediji. Kravar je zanimljivo istaknuo kako je enciklopedija ideološki nepristrana što svjedoči da živimo u postideološko doba.

Bila enciklopedija pristrana ili ne, u njoj se mogu naći korisne stvari za srednjoškolce, studente, stručnjake i laike. Ona sadržava činjenice vezane uz hrvatsku književnost i znanost o književnosti, biografije pisaca te interpretacije najvažnijih hrvatskih djela. Obrađuju se književni časopisi, novine, ustanove i književne udruge. Objašnjeni su književni rodovi, vrste, stilska razdoblja te književne veze s drugim nacionalnim književnostima. Također, enciklopedija sadrži i biografije stranih pisaca, kroatista i prevoditelja koji su utjecali na hrvatsku književnost i njenu recepciju.

izvor: Ministarstvo kulture
foto: Reeding Lessons

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu