Page arrow

Humanizam i dekadansa: nepoćudna publicistika

Large 2164
Četvrtak
25.11.2010.

Nakon književnosti, filma, performativnih umjetnosti i estrade četvrti nastavak serije tribina o nepoćudnim temama bavi se publicistikom. 

Za početak, voditeljica Irena Lukšić reći će nešto o nepoćudnoj leksikografiji, tj. o rječnicima koji su u svome korpusu sadržavali vulgarne i nepristojne riječi i izraze.
Riječ je o rusko-engleskim rječnicima koji su se pojavili 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, ali u Rusiji nisu mogli ući u legalnu distribuciju nego su kolali u prijepisima (samizdatu). Neki od tih rječnika završili su na Zapadu i tamo su objavljeni kao tamizdat. Usput će biti pročitano i nekoliko zanimljivih primjera vulgarnih izraza i uzrečica. Danas su ti rječnici, kao i literatura koja sadrži nepristojne izraze, u ruskoj kulturi normalni i nitko ih ne tretira kao nešto sablažnjivo.

Kritičarka Darija Žilić osvrnut će se na poznate feminističke knjige koje su svojedobno uzburkale javnost. Radi se poglavito o djelima američkih i francuskih autorica te naše Slavenke Drakulić: Drugi spol Simone de Beauvoir, Ženski eunuh Germaine Greer, O lažima, tajnama, šutnji Adrienne Rich, Smrtni grijesi feminizma Slavenke Drakulić, Sexual Politics Kate Millet te o uredničkom radu Glorije Steinem u magazinu 'Ms'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu