Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 272
Srijeda
04.07.2007.

Informativni koktel iz književnog svijeta započinjemo jednom žutom vijesti. Književnik Salman Rushdie, odnedavna vitez, uskoro će opet biti poželjni samac. Naime, Sir Rushdie je potvrdio vijest da se razvodi od svoje 4. žene, indijskog supermodela Padme Lakshmi s kojom je u braku bio od 2004. godine. Lakshmi iz braka izlazi na svoj zahtjev, a na tri godine braka sa slavnim romanopiscem podsjećat će je titula Lady Rushdie, koju sretnica smije zadržati bez obzira na razvod. Lakshmi (36) bila je model, bavila se glumom, a među ostalim je nastupala u nekim talijanskim tv-emisijama. Nedavno je na britanskoj televiziji počela voditi emisiju pod nazivom Top Chef te pisati kuharice.

Što se tiče novih new age knjiga prvo vam pažnju skrećemo na Razgovore, slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka pisane u formi razgovora (njih 12) o pitanjima kao što su život, smrt, svijest, dobrota i drugim temama koje su ga zaokupile nakon duhovne transformacije potaknute njegovom bolešću. Nakon knjiga Misli o životu i osvješćivanju i Bit svijeta što ih je izdao prošle godine, to je treća njegova knjiga koja se bavi duhovnošću i drugim temama nevezanim za politiku. S obzirom na to da su Misli o životu i osvješćivanju jako dobro prošle na našem tržištu, vjerojatno se neće dugo čekati na hrvatsko izdanje nove Janezove knjige. Okupljenim novinarima koji su pratili događaj Drnovšek je rekao da svoju novu knjigu smatra najboljom do sad, te da za pisanje ima mnogo više vremena otkako ne gleda televiziju i ne čita novine, a našalio se i na račun vladajućih struktura, rekavši da one knjigu vjerojatno neće čitati. Drnovšek je istaknuo da će se duhovnosti i pisanju još više posvetiti nakon što mu krajem ove godine završi sadašnji predsjednički mandat. Već je ranije, naime, najavio da se ne namjerava još jednom kandidirati na predsjedničkim izborima.

Druga new age 'poslastica' stiže nam iz pera obožavanog Paola Coelha, kojemu je V.B.Z. upravo objavio Vješticu iz Portobela, roman o predanoj kćeri i majci, vrijednoj zaposlenici, ženi razočaranoj u ljubavi, zaljubljenoj ženi koja je kao dijete govorila da ima proročke vizije, a kao odrasla osoba plesom ulazila u mistički trans. Karizmatični Brazilac dozvolio je on-line objavljivanje dijela knjige, koje slobodno skinite ovdje.

Ako ste ljubitelj off beat štiva, sigurno ćete zažaliti što niste prisustvovali festivalu koji se održao na Sveučilištu Naropa u Coloradu, povodom 50-godišnjice objavljivanja kultne beatničke knjige Na cesti. Jack Kerouac Festival je maratonskim, 12 satnim čitanjem Kerouacove knjige odao počast autoru koji je ključni roman beat-generacije napisao u tri(!) tjedna 1951. godine, zatvoren u njujorškoj hotelskoj sobi, opskrbljen znatnim količinama alkohola i vrlo vjerojatno ilegalnih supstanci. Legenda kaže kako je Kerouac pisao na 36 metara dugoj roli papira kako ne bi prekidao kreativni zanos neprestanim umetanjem listova papira u stroj. Iz istog razloga ništa nije ispravljao. Tekst o putovanju Amerikom čekao je objavljivanje punih 6 godina tijekom kojih je prepravljan bezbroj puta i iz njega su izbačeni dijelovi koji se eksplicitno referiraju na droge, alkohol i seks. Izvornu verziju teksta čiji se početak i završetak razlikuju od one do sad poznate, objavio je tek prošle godine Viking Penguin.

Trodnevni festival koji se održavao od 30. lipnja do 2. srpnja uključivao je seminare o Kerouacovom pisanju i glazbi, a prikazani su i njegovi filmovi, uključujući i dokumentarni film iz 1959. godine Pull my Daisy.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu