Page arrow

Književni koktel

Large 305
Ponedjeljak
30.07.2007.

Premda je posljednjih godina izašlo nekoliko knjiga o Rolling Stonesima, ni jedna nije podigla toliko prašine kao najnovija koju će napisati prva gitara legendarnih Stonesa, Keith Richards. Iako autobiografija još nije napisana, izdavači nude milijune kako bi otkupili prava na nju. Londonski literarni agent Ed Victor prošli je tjedan ponudio prava na aukciji u NY i odmah dobio ponudu od 7,1 milijun dolara. Trenutno su u utrci za pravo izdavanja na engleskom jeziku ostali izdavači Harper Collins i Little, Brown. Ako vam se ovaj basnoslovan iznos čini prenapuhanim, podsjećamo vas da je biografija Billa Clintona Moj život prodana za otprilike 10-12 milijuna dolara. Mnogi se pitaju hoće li se Richards, s obzirom na njegovu sklonost opijatima, uopće moći ičega sjetiti, no njegov agent tvrdi da sjećanje nije problem jer će na knjizi s Richardsom raditi i pisac James Fox.

Iz daleke zemlje Amerike stiže nam vijest da je dvojac Demory/Sanders (pjesnik, dramatičar i specijalist za komunikacije iz Kansasa/slobodni umjetnik) napravio prvi strip stvoren ekskluzivno za sjevernoameričke korisnike mobitela. Strip nazvan Thunder Road kojeg opisuju kao "postapokaliptičnu dieselpunk akcijsku pustolovinu" ovih će dana objaviti GoComics u suradnji s Uclickom – vodećim američkim providerom zabavnih sadržaja za mobitele.

Prošli tjedan je The Independent objavio nimalo lijepu vijest o pogibelji jednog od najiskusnijih pisaca za vodiče Lonely Planet, Australca Clema Lindenmayera. Lindenmayer je prije 3 mjeseca nestao negdje oko planine Gongga u jugoistočnoj Kini. S obzirom da se obitelji nije javio u dogovoreno vrijeme, oni su kontaktirali kineske vlasti i objavili oglase po globetrotterskim stranicama. Kineska novinska agencija Xinhua prošlog je ponedjeljka objavila vijest da je njegovo tijelo nađeno na obroncima Gongge. Gongga, poznata i kao Minya Konka, najviša je planina u tom dijelu Kine, s više od 20 vrhova viših od 6.000 metara te slovi za jednu od najopasnijih na svijetu. Od 1957. godine odnijela je više od 20 života.

A objavljujemo i jedan natječaj. Zaklada Stiftung Buchkunst i ove godine povjerila je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici organizaciju sudjelovanja hrvatske selekcije knjiga na izložbi Book Art International koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, od 10. do 14. listopada 2007., kao i izložbe Best Designed Books all over the World koja se održava u Leipzigu, od 13. do 16. ožujka 2008. Odabir prispjelih knjiga za izložbu obavit će akademici Josip Bratulić Tonko Maroević, dizajner Luka Gusić, slikar Marcel Bačić te predstavnik nakladnika. Prihvaćene i izložene knjige u Frankfurtu postaju dio fonda German Book and Type Museum koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice. Knjige (objavljene u razdoblju između 20. kolovoza 2006. i 20. kolovoza 2007.) nakladnici trebaju poslati do 20. kolovoza 2007. na adresu: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, (za 'Book Art International'), Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu