Page arrow

Književni koktel

Large 319
Srijeda
22.08.2007.

U užem izboru za književnu nagradu 'Meša Selimović' koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore izabrano je pet od šesnaest romana – Elijahova stolica Igora Štiksa (Hrvatska), Ruta Tannenbaum Miljenka Jergovića (Hrvatska), Psi i klaunovi Josipa Mlakića (BiH), Sin Andreja Nikolaidisa (Crna Gora) i Komo Srđana Valjarevića (Srbija).

Žiri koji će odlučiti o pobjedniku čine Semezdin Mehmedinović, Mile Stojić, Muhamed Dželilović, Renate Lachman i Maciej Falski, a nagrada će se dodijeliti na 7. književnim susretima 'Cum Grano Salis' između 6. i 9. rujna 2007. u Tuzli.

Da ni slavnima ponekad nije lako govori nam sljedeća vijest. Naime, prošli se tjedan veliki Stephen King zatekao u jednoj australskoj knjižari na čijim je policama naišao na svoj najnoviji roman. Iako ga to nitko nije tražio, autoru je palo na pamet da bi bilo dobro potpisati par primjeraka pa je tako i učinio. Međutim, kupci koji su se u tom trenutku zatekli u knjižari shvatili su to kao vandalizam i Kinga prijavili upravi knjižare. Na svu sreću, uprava je ipak prepoznala poznatog pisca te mu zahvalila na lijepoj gesti. Jedna je knjiga odmah prodana, a ostalih šest će na aukciju.

I dok se mnogi bezbrižno sunčaju polugoli na plažama, J.K. Rowling ne može u miru ni popiti kavu. Nakon što je navodno viđena u jednom edinburškom caffeu s papirom i olovkom u ruci po medijima se brzinom svjetlosti proširila vijest da piše kriminalistički roman smješten u škotsku prijestolnicu. Trač je krenuo s edinburškog Festivala knjige od Mirande Rankin, žene Iana Rankina, autora detektivskih romana, koja se samo našalila na tu temu, ali netko od prisutnih u publici šalu je shvatio za ozbiljno. Što će točno Rowlingica raditi i pisati nakon što završi sa zasluženim odmorom ne zna nitko, osim možda ona sama, ali nam, nažalost, to ne želi reći.

Slavi SF&F pisac Ray Bradbury, autor knjige Fahrenheit 451, jučer je proslavio svoj 87. rođendan. Iako je nakon srčanog udara 1999. godine smanjio tempo rada, uskoro namjerava objaviti neke svoje stare i zaboravljene radove te neke eksperimentalne skice.

I za kraj, jedna lijepa vijest za najmlađe. Slatka mala bijela zečica Miffy autora Dicka Brune u nizozemskom je Utrechtu dobila svoj muzej. Od 1995. godine do danas u svijetu je prodano više od 85 milijuna slikovnica koje su prevedene na četrdeset jezika. Zaokružena čistom crnom linijom, na podlogama osnovnih i čistih boja Miffy je doživjela desetke pustolovina i posjetila mnogu dječicu u njihovim domovima. U muzeju, maleni se mogu igrati s Miffy, dok roditelji mogu pogledati film o autorovom životnom putu.

„Kroz prozorčić svoga stana gleda Miffy jednog dana.
Potrčala, onda stala, snježak bijeli ugledala.
Snijeg posvuda baš je bio, krovove i staze skrio,
A veseli zimski dan, malu Miffy zove van…“

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu