Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kostimirani likovi u borbi za čitače

Large 317
Četvrtak
16.08.2007.

Kako ste proveli svoj godišnji odmor? Jeste li se uspjeli u miru povući u neki hlad i čitati bez ometanja? Ako jeste onda je dobro da ste za svoj godišnji odabrali Hrvatsku jer da ste se, kojim slučajem, odlučili za Španjolsku moglo vam se dasiti da vas u žaru čitanja na plaži zaskoče ni manje ni više nego Crvenkapica, Mary Poppins, Don Quijote ili Sancho Panza koji su sa svojim ekipama iz pripadajućih im književnih djela ovog ljeta ordinirali po španjolskim plažama.

Svakom čitaču na plaži, čak i onima koji su čitali tek upute na bočicama krema za sunčanje, poklanjali su frizbije, karte za kartanje, bookmarke ili jastuke za plažu. A zašto sve to? Zato što je jedna studija Španjolskog društva izdavača pokazala da 40% Španjolaca uopće i ništa ne čita. Iako postotak onih koji čitaju polako raste, zaključeno je kako to nije dovoljno. Recimo, novine ih radnim danom čita samo 36%, dok taj postotak u Europskoj uniji iznosti 62%.

Šetnja književnih likova po plažama i zaskakanje i nagrađivanje čitača, prvenstveno domaćih, iako nisu bili pošteđeni ni strani, dio je nove kampanje španjolskih izdavača za promicanje čitateljskih navika. Nadamo se da se borba bistrog viteza Don Quijota od Manche i njegovog sluge s temperaturom od 40C na plaži u Valenciji isplatila i da je konvertiran barem jedan nečitač. A ako i nije, nije toliko tragično - Španjolska izdavačka industrija ionako je jedna od najvećih na svijetu jer 'hrani' cijelu Južnu Ameriku, pa se ne bojimo za njihov opstanak. Što bi trebali reći naši izdavači?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu