Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kvizni štab, 15.6.2007.

Large 234
Subota
16.06.2007.

Iako mi većina sigurno zavidi na tome što sam u vrijeme odigravanja kviza pratio promjene boja uzrokovane zalaskom sunca na nebu iznad ulaska u staru jezgru Dubrovnika, ja sam bih se isti čas mijenjao. Zbog relativno slabe povezanosti Mljeta (gdje sam bio na radnom zadatku) s Dubrovnikom, nisam nikako mogao stići na avion koji bi me doveo do Martićeve na vrijeme. Šmrc.

To me nagnalo da malo statistički razmišljam. Naime, ovo je deveto izdanje Kviznog štaba. Od tih devet puta, već se jednom dogodilo da me nije bilo na kvizu. Prošli put nije bilo kviza, sad opet mene nije bilo – znači, samo 6 od 9 puta sam zapravo bio na kvizu. Samo dvije trećine puta! Da statistika nije žena lakog morala koja se daje za novce (a.k.a. kurva), još bi i ispalo da sam fejker, a ne pravi kvizofil.

No, utjeha (i to u trenutku kad sam saznao da let kasni najmanje sat vremena) je stigla porukom – "Minimax je i u okrnjenom sastavu (što zbog ozljeda, što zbog akumuliranih žutih kartona) pobijedio s dva razlike."

Ali, 'koga nema, bez njega se može i mora'. Zna to svaki, pa čak i prosječni hrvatski nogometni strateg. Vjeran Simunić, Rajko Magić, Mile Petković i Stanko Mršić samo su dio elite koja je nešto slično izjavljivala po novinama i televizijama. A da su Ika i Mile (ili Zec & Casper, kako su se zvali, a ovo je njihova treća pobjeda od tri pokušaja, koliko su nastupili u duetu) carevi znanja, to više nitko ne može osporiti. Nije mogao ni prije, ali sad se neće ni usuditi!

Kako me nije bilo na kvizu, upomoć pritječe Mile, koji mi je e-poštom poslao 'Info za Kvizni štab 15.6.', tako da ću u nastavku teksta citirati neke dijelove koji su njegove memorije, prstiju i tipkovnice djelo.

"Drugi i treći, mislim izjednačeno, a možda i ne (bilo je naknadnih prebrojavanja) bili su Ljiljana ljubavi i Drugovi koji su neka nova ekipa, znam ih s faksa (FF). Bit će opasni ako nastave dolaziti. Los Smegmas Collectivo četvrti, Djevojka i fale dva ružna peti, sve skupa devet ekipa. (...) Kad je Marija izašla iz 'ispravljaonice' rekla je kako je poučena prijašnjim iskustvima dvaput prebrojila rezultat Smegmasa. I opet im je bila zakinula dva boda, što je potom ispravila! Ali još luđe, kasnijim prebrojavanjem se skužilo da im je uz to dala dva boda gdje nije trebala, tako da su ih oduzeti bodovi spustili s diobe drugog na četvrto mjesto! Dobili smo s dva razlike, imali 24 od 31, iako je zbog nekih pitanja moglo biti i drukčije. Ne naša pobjeda, nego veća razlika."

Ramljaka iz LSC-a od sljedećeg puta nema (ide na neku radionicu u Beograd šest tjedana), pa je prije kviza obećavao veliku pobjedu za oproštaj. Z&C su se nasmijali i rekli da nam je jako žao što se neće oprostiti pobjedom – jer pobijedit sad izgleda mogu samo kad mi ne igramo! Ika je dodao i to da bi mu pustili da ide negdje drugdje, ali kako ide u Srbiju, ne dolazi u obzir!

A sad ću vam otkriti tajnu kako se pobjeđuje na kvizu. Ključnim su se pokazala sljedeća pitanja: "Tko su autori novog pravopisa, sva tri prezimena za bod?" Odgovor je Lada Badurina, Ivan Marković, Krešimir Mićanović. Casper veli: "Ne samo da su mi profesori, nego sam baš njih troje gleda jedno 15 puta šta sam bija na pismenom iz hrvatskoga standardnog jezika, a Lada mi je koji put i rekla nešto, uključujući i onaj kada sam prošao."

Sljedeće je: Kako se zove prvi album Seana Lennona, sina Johnova? To je pitanje doduše znao još netko uz Z&C, ali je većina ekipa bila bijesna jer je pitanje preopskurno. Ali, ne i za Milu, jednog od najvećih kolekcionara glazbe, koji Into The Sun ima u kolekciji. Znači, ključ pobjede je – uz malo sreće i osobnog poznavanja točnih odgovora, velika ljubav prema glazbi i marljivo arhiviranje i onih albuma koje više nikad nećete slušati. Kad tome dodate činjenicu da Ika zna neka pitanja koja nitko drugi ne može ni približno pogoditi, to vam je to.

Od šaljivih događaja vezanih uz pitanja izdvajam: Glumac koji je glumio u Gavelli, ali i slavne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, bio dvadeset puta nominiran za životno djelo, nikad dobio? Izet Hajdarhodžić. Casper kaže: „Drugovi su napisali IZMET, pa se bunili jer im nije priznala.“ Iko će: „Jebote, proglasili ste čovika smećem i oćete bod!

Slijedi još jedan citat Caspera: "Zadnji film u kojem je glumio David Bowie, i zadnji kojem je dao glas? Znali smo da je prvo Prestiž, i vrtili sve moguće crtiće, ali se nismo sjetili Arthura i Minomoya. Kad je Marija čitala točne, odgovore rekla je Arthur i MINIMAX! Inače, čitala je prvo točne odgovore, iako su se neki na to bunili, ali ko ih j… Bilo napeto, jer smo prije bili uvjereni da ćemo dobiti, ali kad je čitala, a svi se veselili, nisi zna 'ko je 'ko nije. Ali, sve je završilo kako je red."

Prema prvotnom planu, u petak kviza nije trebalo biti, jer voditeljica Marija ide na more, a i veeliki je vikend (neradni su petak i ponedjeljak, ako to netko slučajno nije znao). No, kviza ima, Booksa radi, a pitanja sastavljaju Smegmasi. I to, ne zato što su dobili dvaput zaredom, nego zato što vole sastavljati pitanja. A tko ne voli? Mikrofona bi se trebao prihvatiti književnik, scenarist i glazbenik Zoran Lazić, pa pozivamo i njegove obožavateljice, koje inače ne dolaze na kviz, da vide svog idola u novoj ulozi. Ako može Vlatka Pokos biti pjevačica i voditeljica, Lazić može biti bolji od Olivera! I pjevač od Mandića, i voditelj od Mlakara!

Tonči Raić

A sad - igra, ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu