Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Mediji, pismenost i književnost

Large 336
Ponedjeljak
03.09.2007.

Najutjecajniji BBC-jev voditeljski par Richard & Judy ove će jeseni u sklopu posebnog programa posvećenog pismenosti nacije snimiti emisiju za djecu u kojoj će s poznatim autorima raspravljati o dječjoj književnosti. Cilj emisije nazvane Richard & Judy's Best Kids' Books Ever je, a što drugo doli - popularizacija književnosti.

Bračni par Judy Finnigan i Richard Madelay voditelji su iznimno popularnog mozaičnog talk show-a, čija rubrika nazvana Book Club oblikuje ukus prosječnog Britanca, baš kao što Oprahin Book Club utječe na stavove milijuna Amera.

Jednosatna emisija Richard & Judy's Best Kids' Books Ever bit će prikazana u udarnom terminu, a u sklopu tjedna posvećenog britanskoj (ne)pismenosti, BBC-jev Channel 4 prikazat će seriju Can't Read, Can't Write, o ravnateljici škole koja se trudi istrijebiti nepismenost u čemu joj pomažu Ruth Miskin, stručnjakinja za opismenjavanje djece te pjesnik Benjamin Zephaniah.

Samo za potrebe 'tjedna pismenosti' glavni korespondent Vijesti BBC-jevog 4. programa, Alex Thompson, istražio je razinu pismenosti britanske djece.

Dok se u Britaniji književnost i čitanje zagovaraju na televiziji, američki stručnjaci iz Nacionalne zaklade za umjetnosti (The National Endowment for the Arts) pokrenuli su radijsku emisiju The Big Read koja se temelji na istoimenom nacionalnom programu za opismenjavanje i čitanje.

U suradnji s Radijom XM, emisija će započeti s emitiranjem 10. rujna na programu Sonic Theater, koji emitira audio knjige i bavi se modernim teatrom.

The Big Read će na XM-u, koji broji preko 8 milijuna pretplatnika, svakodnevno emitirati 30-minutne audio verzije klasika, a prvi na tapeti je Bradburyjev Fahrenheit 451. The Big Read u goste će pozivati relevantne književnike i kritičare, a može se podičiti i sjajnim castingom iz kojeg ćemo izdvojiti Roberta Duvalla i Cheecha Marina.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu