Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Milena Benini (1966 - 2020)

Large 101858835 4153887687985105 1285337304847613952 n Foto: H.D.P.
Četvrtak
04.06.2020.


Prije svega desetak dana društvenim se mrežama proširila vijest i poziv za pomoć Mileni Benini, koja se, kako smo tada saznali, bori s rakom 4. stupnja, no uskoro odlazi doma iz bolnice, zbog čega je njenoj obitelji bila potrebna svaka, a prvenstveno novčana pomoć koja bi pokrila troškove liječenja i kućne njege. Vijest je buknula na društvenim mrežama, a šerajući je, svi su isticali Milenin borben duh, veliko srce i beskrajnu maštu, pa samim time i vjeru u njen oporavak.

Prije samo desetak dana situacija se činila optimistična, a svijet je, sigurni smo, bio puno bolje, bogatije i maštovitije mjesto.

Danas se više nije tako. Hrvatsko društvo pisaca objavilo je vijest o Mileninoj smrti.

Već i sam pogled na Mileninu biografiju svjedoči o kakvoj se autorici radilo:

Milena Benini rođena je u Zagrebu 1966. godine. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia.

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana Svećenica Mjeseca, kojeg je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine.

Milena je bila jedna od najvažnijih autorica domaćeg SF-a, a budući da je bila i njegova neumorna promotorica, kao članica žirija Homo Climaticuma, antologije klimatske fikcije koju smo objavili sa Zelenom akcijom, sudjelovala u odabiru mladih nada hrvatskog SF-a. 

Milenino mjesto u SF književnosti ostaje prazno, a na nama je da čitamo njene knjige i uživamo u mašti kakva se rijetko susreće.

Foto: H.D.P.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu