Page arrow

MtvU popularizira poeziju

Large 325
Srijeda
29.08.2007.

Jučer je mtvU, program MTV Networksa koji se prikazuje samo na sveučilištima, objavio rezultate izbora za svog prvog pjesničkog laureata. Iako je bilo za očekivati da će studentarija izabrati nekog repera, iznenadili su odlukom da tu titulu dodijele često nagrađivanom postmodernističkom pjesniku Johnu Ashberyju.

Amerikanac John Ashbery, jedan od najvećih živućih pjesnika u svijetu, u svom 80-godišnjem životu uspio se okititi svim relevantnim nagradama za poeziju, uključujući i Pulitzera (1976.).

Njegove će pjesme biti emitirane u 18 kratkih, promotivnih spotova koji će se prikazivati na TV i na stranici www.mtvu.com, gdje će se ujedno nalaziti i potpuni tekstovi pjesama.

Začetnik ideje o promociji poezije putem spotova, glavni menadžer mtvU, komparatist, filozof i povjesničar, Stephen K. Friedman, i sam zaljubljenik u poeziju, izjavio je da im cilj nije navući više studenata na odsjek za književnosti već žele među mladima razbuktati glad za poezijom.

Hip djedica Ashbery, koji je u periodu 2001-2003 nosio titulu pjesnika laureata Savezne Države New York, pozitivno je reagirao na ovaj najnoviji izbor: "Ovo je odlična prilika da se poveća broj čitača poezije."

Osim spotovima, mtvU će pokušati popularizirati poeziju putem natječaja za darovite studente. Pobjednik, kojega će izabrati pjesnik Yusef Komunyakaa, bit će nagrađen tiskanjem zbirke u izdanju HarperCollinsa.

"Nadamo se da ćemo pronaći novog pjesnika o kojem će se puno pričati u nadolazećim godinama.", izjavio je Friedman, čiji se program prikazuje na 750 sveučilišta i studentskih domova diljem SAD-a.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu