Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nova sezona 'Poezije na živo'

Large canva   opened book
Nedjelja
16.02.2020.

U prvoj ovogodišnjoj Booksinoj tribini Poezija na živo u goste nam dolazi pjesnikinja Martina Vidaić.

Martina će čitati tekstove iz neobjavljenog rukopisa radnog naslova Trg, tržnica, nož i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Da se podsjetimo što smo radili na prošlogodišnjih pet Poezija na živo: na prve tri u rukopisnoj fazi predstavili smo pjesničke tekstove Ane Brnardić (Vuk i breza), Andrijane Kos-Lajtman (Stepenice za Stojanku K.) i Branka Čegeca (Uspon i pad Koševskog brda) koji su prepoznati kao jedne od najznačajnijih pjesničkih knjiga objavljenih u prethodnom periodu. U drugoj polovici godine ugostili smo Olju Savičević Ivančević čiji je novi pjesnički rukopis i prije objavljivanja privukao veliku pažnju zbog društvenog angažmana, komunikativnosti i tematskog sklopa rodne i drugih društvenih opresija i emancipacija. U posljednjoj prošlogodišnjoj tribini gost je bio pjesnik mlađe generacije Tomislav Augustinčić s kojim smo polazeći od  rukopisa Ipak, zora inspirativno razgovarali o širokom sklopu tema: tijelu, propadanju, nježnosti i okrutnosti, poetici pozornosti, antičkoj tragediji i reinterpretaciji Antigone. 

U 2020. plan je na novih pet tribina ugostiti relevantne zanimljive autorice i autore različitih poetika i pristupa pisanju i razgovarati o poeziji koja je u procesu stvaranja. U nekima od tribina ugostit ćemo pjesnikinje mlađe generacije, a u drugima pjesnikinje i pjesnike starije generacije te, polazeći od novog rukopisa, razgovarati o poetikama i pjesničkim svjetonazorima te transformacijama istih.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu