Page arrow

Novoj zbirci Olje SI Nagrada Risto Ratković

Large olja
Srijeda
26.08.2020.


Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije Divlje i tvoje, objavljenu u izdanju Frakture. Nagradu dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu Rifat (Almanah, Podgorica).

Nagradu od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Na ovogodišnji natječaj stiglo je 58 knjiga poezije, a odluku o dobitnicima jednoglasno je donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik, i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima žirija, ovo su ''pjesnici koji su i do sada dobivali značajne nagrade, pjesnici čija je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili Nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire.''

"Za mene ova nagrada ima i intiman značaj s obzirom da se dodjeljuje u Crnoj Gori, koja je moja davno izgubljena djedovina, o čemu sam i pisala u pjesmi Mitovi i legende koja se nalazi u nagrađenoj zbirci. Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo.", rekla je Olja.

Nagrada će dobitnicima biti uručena 5. rujna u kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju u Crnoj Gori, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Pljesak za Olju!


Izvor: Fraktura, foto: Zdenko Rašić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu