Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Od slobode mašti do osude javnosti

Large girl 3612647 1280
Utorak
08.01.2019.

Početak godine idealno je vrijeme je da sve zbrojimo, oduzmemo, podvučemo crtu i vidimo što ste najviše čitali prošle godine.

Listu započinjemo desetim mjestom na kojem se nalazi tekst Dalibora Plečića Smrt stvarnosti, sloboda mašti!, kritika SF romana E baš vam hvala Marka Vidojkovića. Ako vas bar malo zanima postoji li paralelna stvarnost u kojoj je Jugoslavija postala jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, ovo je kritika za vas. I knjiga naravno!

Ako ste pak skloni promišljati o prirodi književnosti i volite djela koja ravnopravno tretiraju jezik, stil i temu, preporučujemo Tekst od žute cigle Vladimira Arsenića, kritiku romana Calypso Ognjena Spahića, koja je zauzela deveto mjesto.

Slijedi "pet probranih blokova pogodnih za ljeto provedeno doma ili u nekakvoj trošnoj vikendici u Zagorju", odnosno Ljetne preporuke za one koji ne idu na more, i to drugi dio.

Jedini intervju u top 10 onaj je s Hrvojem Tutekom, autorom zbirke pjesama Smrt i druga istraživanja. Što kaže o konkurenciji, inspiraciji, temi smrti i još koječemu, čitali smo u intervjuu koji je vodila Sandra Pocrnć Mlakar.

Zlatna sredina čitanosti za dlaku je izmaknula prvom dijelu Ljetnih preporuka za one koji ne idu na more, koje zauzimaju šesto mjesto. Prethodno smo zaboravili, ali ovdje ne smijemo: blokove knjiga proučio je, odabrao i preporučio (i mora nije vidio) misteriozni F.B., manje poznat hrvatski pisac, arhivarski namjesnik u našem književnom kombinatu.

Top pet otvara još jedan, posljednji u top 10, tekst F.B.-a, i to Nemoguća misija: Elena Ferrante u Booksi!? Ako slučajno ne znate, nećemo kvariti iznenađenje: u tekstu ćete saznati kada, uz čiju pomoć i dolazi li uopće Elena Ferrante u Booksu!

Na četvrtom je mjestu tekst Ivana Tomašića Poza jedne generacije, kritika drugog romana Svena Popovića Uvjerljivo drugi. Zašto bi roman bio više kul da se ne pravi kul otkrijte sami.

Slijede 3 najčitanija teksta na portalu u 2018.!
*drumrolls*

Na trećem mjestu nalazi se tekst Luke Ostojića, Booksina bivšeg glavnog urednika, Perpetua Daša. Tužan je bio povod ovomu tekstu i nije bilo lako dočarati veličinu djela Daše Drndić u jednome članku, a i nemoguće ga je sažeti, stoga ćete morati sami pročitati.

Srebrno drugo mjesto također je zauzeo naš bivši urednik. Tekst je Prišivanje imena, mjesto radnje park ispred kluba Booksa, a iako smo kao glavne junakinje predlagali Boženu Begović, Maru Čop Marlet i Catu Dujšin Ribar, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova ipak je odabrao Envera Čolakovića.

Prvo mjesto čitanosti na portalu Booksa.hr zauzima tekst Nevena Svilara Osuda javnosti. Tko točno osuđuje? Koga? Za što? Velike su šanse da ste tekst pročitali, stoga odgovore sigurno već znate. Na nama je još samo da čestitamo pobjedniku!

Hvala svim našim autoricama i autorima! Onima koji nisu dospjeli na listu želimo više sreće dogodine!

Hvala i vama što nas čitate, veselimo se vidjeti što ćete najviše klikati u 2019. godini!

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage urmas vadi 27.10.2016.

Revija malih književnosti - Baltik

Na jednom mjestu možete naći radove svih 27 estonskih, latvijskih i litavskih autor(ic)a koji su bili dijelom Booksine Revije malih književnosti 2015.

Piše: Booksa

Homepage 138 29.09.2008.

Kino Booksa

Adaptacije, pisci kao redatelji i scenaristi, filmovi o piscima, književnost u serijama - sve to naći će se na programu Kina Booksa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu