Page arrow

Osvježavajući ljetni 'strip' koktel

Large 278
Nedjelja
08.07.2007.

Na nagovor ministra vanjskih poslova Japanci su prošle godine pokrenuli natječaj za najboljeg internacionalnog autora mange o čemu smo vam već pisali ovdje. U oštroj konkurenciji koju je činilo 145 crtača iz 26 zemalja, prvu Međunarodnu manga nagradu (International Manga Award) osvojio je hongkonški autor Lee Chi Ching serijom povijesnih stripova Sun Zi's Tactics koji su izlazili od 1995. do 2000. godine.

Da ponovimo, Međunarodna nagrada za mangu, koju je ministar Taro Aso, ljubitelj stripa, nazvao Nobelovom nagradom za mangu, osmišljena je prošle godine s ciljem da se zemlja predstavi pomoću popularne kulture. Nagrada se dodjeljuje inozemnim crtačima stripa čiji rad najviše pridonosi širenju popularnosti mangi. Ministar vanjskih poslova Aso predložio je da japanski crtači stripa postanu kulturni ambasadori zemlje, a vlada je formirala i tim čija je dužnost osmisliti dugoročnu strategiju popularizacije japanske kulture.

Finalisti i pobjednik osvojili su 10-dnevno putovanje po Japanu i upoznavanje s lokalnim umjetnicima što su japanski geekovi (tamo poznatiji kao otaku) dočekali s oduševljenjem. U Japanu je stripaška subkultura jako razvijena, a s obzirom na utjecaj koji je japanski strip izvršio na autore diljem svijeta, pozdravljamo inauguraciju ove nagrade.

Za stripom su se pomamili i Ameri. Već smo vam (ovdje) pisali o novim tendencijama na tržištu stripa koji proživljava svoj veliki revival. Nova moda je i - stara moda. Naime, u zadnje su se vrijeme zaredala reizdanja nekih starih i prastarih stripova. Čini se da je taj ponovni interes počeo s reizdanjem kolekcije Schulzeovog Snoopyja, koji se rasprodao u više od 140.000 kopija, postajući najuspješnijom knjigom u povijesti izdavača Fantasgraphics Books. Zatim su uslijedila nova izdanja Popaja, Dick Tracyja i Gasoline Alley. I svi ti novi-stari stripovi nailaze na tisuće čitatelja i kupaca različitih profila.


Uz ovu pomamu za stripom veže se i fenomen reklame u stripu. Takav vid oglašavanja i nije neki novitet, sjetimo li se da se tvrtka Hostess, proizvođač slatkiša, još 1977. godine reklamirala u Batmanu i drugim strip hitovima o čemu više možete pročitati na ovom zanimljivom linku. Noviji primjer ovakvog vida oglašavnjava je strip DC Comicsa Rush City, čiji glavni lik od prvog dijela serije vozi novi Pontiac Solstice. Nema smisla spekulirati o tome je li taj strip rađen zbog reklame ili je Pontiac samo zgodno uletio, baš kao što nema smisla spekulirati o cifri koju je Nike isplatio Marvelu za dvije reklame u stripu New X-Men jer zakonitosti tržišta su takve kakve jesu.

Upravo zbog toga zanimljiv je slučaj 10. broja Irredeemable Ant-Mana u kojem se reklama za Old Spice pojavljuje na baš svakoj stranici - na svakom billboardu, u svakom stanu, a bogme i u Hulkovom želucu. Crtač stripa Phil Hester objasnio je da je to bombardiranje Old Spiceom bila šala koja mu je pala na pamet kad su ga obavijestili da u strip mora ubaciti par reklama za proizvode tog oglašivača. Ova eskapada nije se svidjela nadređenima koji će strip povući iz prodaje, a mi dižemo palac Philu Hesteru i njegovom činu šljakerskog neposluha.

Stripovska vijest iz našeg dvorišta je najava ovogodišnjeg Crtani romani šoua, koju smo pročitali na www.stripovi.com. Dakle, festival će se odžati od 23. do 25. studenog u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. Gosti festivala su Zagorovi autori Joevito Nuccio, Gianni Sedioli, Marco Verni, Mauro Laurenti, Moreno Burattini i Gallieno Ferri, a čeka se i potvrda Sergija Bonellija.

Tema ovogodišnjeg festivala bit će tri važne obljetnice - deseti, jubilarni CRŠ, izdavanje 500-tog broja Zagora u Italiji, te 40 godina izlaženja Zagora u Hrvatskoj.

Festival će imati tri izložbe - izložbu originalnih tabli svih gostiju, izložbu '500 brojeva Zagora', koju je postavila izdavačka kuća Bonelli i na kojoj će biti izložene reprodukcije originalnih tabli svih Zagorovih autora (ta izložba od početka godine putuje po raznim talijanskim gradovima) te izložbu '10 godina CRŠ-a'.

Gosti će za vrijeme trajanja festivala potpisivati reprodukcije originalnih crteža napravljenih za izložbu, a Laurenti, Verni, Sedioli i Joevito nekoliko će sati crtati uživo za publiku. Glavni događaj festivala bit će konferencija na temu '500 brojeva Zagora u Italiji i 40 godina Zagora u Hrvatskoj', na kojoj će nazočiti svi gosti festivala. Festival će biti popraćen i ostalim događanjima, o kojima ćete biti pravodobno obaviješteni, najavljuju organizatori.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu