Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ovogodišnjim SFeraKonom vlada cyberpunk

Large 95
Nedjelja
15.04.2007.

SFeraKon - najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovome dijelu Europe održat će se od 20. do 22. travnja na, začudo, Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) zagrebačkoga Sveučilišta i bit će u znaku cyberpunka, podžanra znanstvene fantastike.

Konvenciju organizira SFera - društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba - i ove će se godine održati 29. put. Očekuje se oko 800 posjetitelja - mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

Cyberpunk je nastao 1980., a njegova je osnovna tema sukob između hakera, umjetne inteligencije i megakorporacija. Radnja takvih djela najčešće se odvija na Zemlji i to u bliskoj budućnosti čime se naglašavaju posljedice koje tehnologija ima na društvo.

Najpoznatiji predstavnici cyberpunka su William Gibson, Bruce Sterling, Pat Cadigan, Rudy Rucker i John Shirley.

Kako se objašnjava u priopćenju, cyberpunk je danas mnogo više od književnosti - to je pokret čije se ideje ostavile traga na filmu (Matrix, Minority report, Ghost in the Shell...), u glazbi (rave, tehno, Billy Idol objavio je album Cyberpunk), modi (industrial fashion, gothic fashion...), videoigrama (RPG...), arhitekturi (Sonyjev centar u Berlinu) i drugim područjima. No, vjerojatno najveći utjecaj cyberpunk je izvršio na razvoj interneta i generacija koje danas koriste taj medij.

Počasni gost SFeraKona 2007 je Bruce Sterling, jedan od najboljih cyberpunk autora i jedan od njegovih začetnika. Sterling je profesor medijske kulture i dizajna na sveučilištima u Kaliforniji i Švicarskoj, futurist, a među ostalim, i kolumnist kultnoga časopisa WIRED.

Posjetitelji SFeraKona 2007 moći će se sa Sterlingom upoznati i razgovarati u petak, a u subotu i nedjelju moći će poslušati njegova predavanja o cyberpunku i futurologiji.

Središnji događaj SFeraKona 2007 bit će svečana skupština koja će se održati u subotu 21. travnja i na kojoj će se uručiti i nagrade 'SFERA' te nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom i običnom fantastikom. Stariji posjetitelji moći će se pak zabaviti raznim tematskim radionicama u organizaciji pojedinih udruga, aukcijom knjiga, igrama SF pantomime i sada već legendarnom igrom SFeraKon Survivor.

(Hina & Booksa)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu