Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pisci bojkotiraju NIN-ovu nagradu

Large pexels photo 2787214
Nedjelja
19.01.2020.


Dok čekamo proglašenje dobitnika ili dobitnice NIN-ove nagrade, koja/i treba biti obznanjen/a svaki tren, iz susjedstva dolaze vijesti o bojkotu ove dugovječne književne nagrade.

Naime, grupa od 18 pisaca, među kojima su i dobitnici NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević i Miro Vuksanović, kao i neki od autora koji su bili u širem izboru za 2019. godinu, odlučila je bojkotirati nagradu nezadovoljna članovima žirija, "njihovom stručnom i moralnom kompetencijom".

Jučer, 19. siječnja, dan uoči proglašenja dobitnika/ice, grupa nezadovoljnih pisaca navela je u pismu javnosti da od svojih izdavača traže da njihova djela ne prijavljuju u konkurenciju za NIN-ovu nagradu, a od "ovog i narednih, verovatno jednako spornih žirija, da ih, neprijavljene, ne uzimaju u obzir. (...) Neminovna propast jednog, nekad relativno slobodoumnog, a danas gotovo maloumnog priznanja, tako će se ubuduće odvijati bez nas", potpisali su: Vladimir Kecmanović, Vladimir Tabašević, Dejan Stojiljković, Đorđe Pisarev, Emir Kusturica, Igor Marojević, Laura Barna, Lidija Jelisavčić Ćirić, Ljubica Arsić, Marko Krstić, Milan Ružić, Miro Vuksanović, Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Sava Damjanov, Slaviša Pavlović, Slobodan Vladušić i Franja Petrinović.

U pismu stoji i da: "Već preterano dugo i preterano često o ovoj nagradi odlučuju, što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani. Od trenutka u kom su nedeljne novine NIN postale vlasništvo jedne inostrane privatne kompanije, taj negativan trend primetno raste, da bi do kulminacije proizvoljnosti došlo ove godine. Bilo bi minimalno korektno da odluku o najboljem romanu srpske književnosti donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman. Međutim, ovogodišnji žiri ne ispunjava čak ni te uslove."

U najuži izbor ušli su romani:

- Mulat albino komarac Steva Grabovca (Imprimatur);

- Grozota ili… Slobodana Tišme (Čarobna knjiga);

Yugoslav Ane Vučković (Partizanska knjiga); 

Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin);

- Pas i kontrabas Saše Ilića (Orfelin).

Žiri NIN-ove nagrade kritike čine: Branko KukićIvan MilenkovićMarjan ČakarevićMarija Nenezić i Teofil Pančić (predsjednik).

Pobjednik/ica bit će proglašen/a danas.

Izvor: seecult.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu