Page arrow

Pohod na tinejdžerice

Large 243
Utorak
19.06.2007.

Tržišna utrka čudna je stvar. Kad nekom budžovanu u kožnoj fotelji padne na pamet da ne zarađuje dovoljno milijuna godišnje, on oko sebe okupi svoju svitu i dade im u zadatak da smisle nove načine za zgrtanje love. Ambiciozni potrčci tada se unezvijereno pogledavaju, svjesni da ne mogu musti više no što mužu, ako se ne odluče na velik i kompliciran poduhvat regrutiranja novog tržišta.

Znate o čemu je riječ, svjedočili ste tomu unazad nekoliko godina gledajući kako kozmetička industrija, donedavna usmjerena na žensku populaciju i njihove kvazipotrebe, polako svoju mrežu plete oko muškaraca. Za potrebe kozmetičkih bosseva izmišljen je novi termin 'metroseksualac', koji opisuje mladića/muškarca koji je u doticaju sa svojom jin energijom, ne ustručava se posegnuti za novim L’Orealovim eksfolijatorom protiv grube kože, redovito odlazi na depilaciju leđa, a u kvartovskom solariju se osjeća kao vi u Booksi – k’o doma. I nema više problema, jer sad između termina hetero i homo postoji i metro – ulaznica u taj prelijepi ušminkani svijet koji jednima prazni, a drugima puni džepove. Muški konzumenti koji kupuju kozmetičke preparate napokon nisu okruženi predrasudama podignutim obrvama, a kozmetička industrija se infiltrirala na još jedno tržište.

Mislite da pretjerujemo? Izvucite iz svog pohabanog sjećanja policu s kaugumama u Slaviji. Sjećate se onih duguljastih, lošeg okusa što su bile zamotane u papir poput cigerata. Da, majke su nam ih kupovale jer je nama bilo fora 2 minute mahati s njom ispred lica oponašajući odrasle pušače i nikome nije padalo na pamet da je posrijedi najobičnija regrutacija novih potrošača, budućih strastvenih trovača pluća, koju duhanska industrija provodi povodeći se 'get them while they're young' politikom.

Slična stvar upravo se događa na tržištu stripa, koji je otkad postoji, zbog svojeg avanturističkog karaktera i manjka teksta u odnosu na knjige, bio zanimljiviji dječacima nego djevojčicama. DC Comics i Marvel Entertainment prepoznali su problem i krenuli u osvajanje tinejdžerki posebnim stripovima čije teme odgovaraju ovoj ciljanoj populaciji.

Njihovi novi naslovi inspirirani su manga stripovima koji su sve popularniji na američkom tržištu, ali nisu njihova kopija. Kao što je poznato, manga obiluje nasiljem dok su novi stripovi za tinejdžerice romantične pričice pomoću kojih će, vjeruju, napokon biti osvojena do danas stripu nedostupna populacija ženskih čitatelja.

Prošli mjesec su u DC Comics-u predstavili novu ediciju po imenu 'Minx' koju je otvorio strip The Plain Janes o grupi djevojaka iz predgrađa koje osnivaju 'tajnu umjetničku bandu'. Re-Gifters je pak strip o djevojci korejskog podrijetla koja trenira borilačke vještine. Zaljubljujena je u mladog surfera koji njezin dar pokloni nekoj drugoj. Clubbing prati avanture Charlotte Lottie Brook, Londončanke koja zbog toga što su je u nekom klubu na West Endu ulovili s krivotvorenom osobnom iskaznicom, po kazni završava kod djeda i bake.

DC Comics i Marvel Entertainment ugledali su se na već postojeće izdavače mange poput Tokyopopa iz Los Angelesa i Viz Medije iz San Francisca koji su čitateljice privukli girl-friendly sadžajima i domišljatom distribucijom po supermarketima. Prodaja mange u samo godinu dana porasla je za 22% tvrde u Nielsen BookScanu – agenciji koja prati prodaju knjiga i stripova na američkom tržištu.

"Uspjeh mange je dokaz da djevojke opet čitaju stripove," izjavila je Karen Berger, potpredsjednica DC Comicsa. "Djevojke, povijesno gledano, čitaju više od dječaka, a činjenica da je u stripovima bilo malo materijala koji bi im se svidio, ostavlja nam dovoljno prostora za razvoj tržišta."

Čitatelja koji prvi put drži manga strip u ruci, zbunit će razlika između mange i konvencionalnog zapadnjačkog stripa. Manga se čita iz gornjeg desnog kuta prema lijevom donjem kutu, a razlikuje se i ritam kojim je priča ispričana. Umjesto avanturističke priče začinjene čestim prizorima tučnjave, u manga stripovima, osobito onima namijenjenima djevojkama, dosta prostora otpada na trenutke ispunjene neugodnom tišinom, epizode sramoćenja pred kolegama ili starijima te na neizbježne prizore očiju koje se pune suzama. Teme su najčešće prijateljstvo i romantika, čak i u onim stripovima koji obiluju fantastičnim momentima, robotima, ninjama i vampirima.

Viz Medijin Vampire Knight donosi nam priču o Yuki Cross čija je škola prepuna vampira. Iako strip obiluje prizorima pucačine i vampirskih napada, glavna okosnica priče je odnos koji se razvija između Yuki i Ziro Kiryu, zaduženih za obranu učenika od vampira i visokog, tamnog, zgodnog vampira po imenu Kaname Kuran.

Razlike između mange i našeg stripa očite su i u prikazivanju ženskih likova. Žene iz zapadnjačkih stripova obično su bujne heroine s kojima se djevojke identificiraju teže no što to rade sa srednjoškolkom koja igrom prilika postaje akter neke avanturističke priče.

Nicole Lewis, 19-godišnja strastvena čitateljica stripova kaže da joj se manga sviđa zbog toga što su glavni likovi često djevojke koje nemaju nikakve posebne moći, oblače se normalno, idu u školu i pokušavaju riješiti neke svoje vlastite probleme i nije ih ugrizao pauk s drugog planeta.

DC Comicsova postojeća edicija mange zove se CMX, a stripovi koji se izdaju su prijevodi japanskih originala, dok je edicija Minx njihov prvi izlet u 'originalnu američku mangu'. Novi stripovi će izgledati i koštati kao originalna manga, ali se rade imajući na umu američke čitače pa će se čitati s lijeva na desno.

Za razliku od DC-a, Marvel je problematici 'domaće mange za djevojke' pristupio drugačije. Oni u redove svojih pisaca regrutiraju pisce koji inače privlače žensku populaciju. Tako su prošle godine lansirali strip Anita Blake, Vampire Hunter koji je baziran na vrlo uspješnim romanima Laurell K. Hamilton. Glavni lik ovog stripa lovi kriminalce iz podzemlja St. Louisa, a nevjeorjatan uspjeh stripa začudio je i samog izdavača.

Marvel je i ranije upošljavao autore koji dobro prolaze kod žena. Prošle godine je krenula kratka edicija o Storm, mutantici iz X-Men-a koju je napisao pisac ljubića Eric Jerome Dickey. Prije njega, Marvel je zaposlio i Jossa Whedona, autora televizijske serije Buffy the Vampire Slayer, koji je za Marvel napisao Astonishing X-Men. I Whedon je bio angažiran zbog toga što se njegov rad dopada ženama.

"U posljednje tri godine pribjegli smo ovakvim potezima kako bismo privukli žensko čitateljstvo. Prije smo mislili da je dovoljno da napravimo Hulkicu," Marvelovu politku komentira David Gabriel, potpredsjednik Marvelovog odjela distribucije. Pokazalo se da nije, ali oni su se ipak snašli.

Više o novim stripovima doznajte na http://www.marvel.com/ i http://www.dccomics.com/.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu