Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poznati finalisti Galovića

Large 0 foto: finalisti Nagrade Fran Galović
Ponedjeljak
10.09.2018.
Povjerenstvo za dodjelu Nagrade Fran Galović odabralo je 10 finalista. Galović se dodjeljuje za najbolje samostalno objavljeno književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta. 
Prema povjerenstvu, na natječaj je ove godine stiglo mnogo raznovrsnih tekstova. Ta se šarolikost ogleda što tematski (ruralno, urbano, osobno i društveno), što jezično (čakavski, kajkavski), a prijavljivali su se mladi, kao i već afirmirani autori. 
Od finalista bismo izdvojili Početne koordinate Monike Herceg, popularne pjesnikinje novije generacije. O Koordinatama je Booksina kritičarka Kristina Špiranec napisala kako je riječ o prebiranju po bolnim uspomenama obiteljske povijesti, a da su najbolji dijelovi "oni stihovi koji u kozmičkoj povezanosti uspijevaju kontrastom dočarati tmurnu atmosferu, dajući ovo iskrenoj autobiografskoj knjizi i dozu mističnosti." 
Osim Herceg, među finalistima se izdvajaju Marina Šur Puhlovski i njena Divljakuša (dobitnica V.B.Z.- ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2018. godine), Pjesme, nepjesme Irene Vrkljan i Naša žena Tanje Mravak (o kojoj je na Booksinom portalu pisao Vladimir Arsenić).

Ostali finalisti su Božica Brkan (Život večni)Franjo Nagulov (Obnovljivi izvor energije), Denis Peričić (Tijelo od snova), Mile Stojić (Himna poraženih), Drago Štambuk (Theurgia) i Milko Valent (Otvorena rosa).
O nagrađenom će odlučivati kombinacija glasova povjerenstva (Mario Kolar, Željka Lovrenčić, Matija Ivačić) i čitatelja iz knjižnica u Koprivnici, Đurđevcu, Virju, Ludbregu i Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta Sjever. Dobitnik će biti proglašen na zatvaranju 25. Galovićevih jeseni 27. listopada. 

Podsjetimo, prošle je godine nagradu dobio roman Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka.
info: Nagrada Fran Galović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu