Page arrow

Razgovor s Damirom Karakašem

Large karakas za hdp
Srijeda
03.12.2014.

Damir Karakaš (1967) nedavno je objavio roman Blue Moon. Počeo je davne 1999. knjigom putopisa Bosanci su dobri ljudi, slijedi roman Kombetari, pa 2001. čuvena zbirka priča Kino Lika, tri godine kasnije Karakaš ulazi u Europu s romanom Kako sam ušao u Europu, 2007. dolazi nam knjiga priča Eskimi, pa roman Sjajno mjesto za nesreću i prošle godine još jedna knjiga priča Pukovnik Beethoven.

Mirna Jasić (Novosti) razgovarala je s Damirom o Zagrebu 80-ih, odnosu s ocem i drugim zanimljivim temama.

"Ma, tko će sve to ludilo, tu buku i bijes razumjeti, pokušavam pisanjem sve to raspetljati. Odlično sam i crtao, već sa 16 godina objavljivao sam u najjačim novinama u Jugoslaviji, dobivao nagrade, davao intervjue. Pa me otac onda natjeravao da farbam žljebove i ograde, da budem društveno koristan ako već znam crtati. Još kao mali sam shvatio da će ili biti sretni moji roditelji ili ja, da treće opcije nema, pa sam se odlučio za ovo drugo i tako će biti sve dok ne umremo.

Ali tko zna kako je njima bilo, tu se malo govori, ne pokazuju se emocije, ja sam od drugih doznao, a to je i u romanu, da se moj pradjed lažno objesio jer su ga u kući svi mrzili, a on je htio vidjeti tko će za njim plakati: zavezao taj konopac, zažmirio, pa kad su se svi počeli veseliti, sišao bijesan s užeta i sve ih gadno namlatio", kaže glasoviti lički literat.

Cijeli razgovor dostupan je na stranicama tjednika Novosti.

foto: HDP

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu