Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rushdie postao vitez

Large 232
Subota
16.06.2007.

Kraljica Elizabeta II. u subotu je, prigodom službene proslave svog 81. rođendana, odlikovala pisca Salmana Rushdieja titulom viteza, najvišim odlikovanjem britanske krune.

Rushdie, prvi pisac s indijskog potkontinenta koji je u postkolonijalnoj eri nagrađen ovom titulom, zahvalio se riječima: "Oduševljen sam velikim priznanjem i zahvalan što je moj rad prepoznat na ovakav način."

Rushdiejevim odlikovanjem 3 dana uoči njegova 60. rođendana, završena je priča o toplo-hladnim odnosima Rushdieja i bivše imperije.

Sir Rushdie, koji se prije par godina preselio u New York, zamjerio se britanskoj književnoj sceni koja je, zauzvrat, njegov prvi roman napisan u Americi – Bijes, kritizirala do besvijesti. Ovo odlikovanje dokazuje da je ratna sjekira zakopana, a zanimljivo je da se poklapa i sa šezdesetogodišnjicom indijske nezavisnosti.
Čini se da se ovim činom britanski establišment želi iskupiti zbog izostale podrške Rushdieju u doba kad je strahovao za svoj život. Kritičari se prisjećaju kako su se, nakon što je 1989. Homeini  proglasio fatvu, Rushdieja odrekli mnogi, uključujući i britansku vladu koja mu nije pružila adekvatnu podršku. Fatva je izdana nakon objavljivanja Rushdiejevog najpoznatijeg djela Sotonski stihovi koje opisuje kozmičku borbu između dobra i zla. Muslimanski svijet ju je osudio zbog 'uvredljivih opisa proroka Muhameda'. Iako su iranske vlasti 1998. godine objavile kako više neće podržavati fatvu, neke skupine upozorile su kako je ona neopoziva, a toga je najviše svjestan sam Rushdie kojemu svake godine na Valentinovo iz Irana stiže pismo prijetećeg sadržaja. Usprkos tomu, Rushdie ostaje sekularist i veliki kritičar islamskog fundamentalizma.

Rushdie je rođen 1947. u indijskoj muslimanskoj obitelji u Mumbaiju. Školovao se u Engleskoj, a na Sveučilištu Cambridge studirao je povijest. Neko je vrijeme radio na oglašavanju, a potom je ostvario uspješnu književnu karijeru.
Njegove su knjige nagrađene brojnim nagradama, a najcjenjenije djelo mu je roman Djeca ponoći koji je 1981. osvojio Bookera, a 1993. posebnu nagradu Booker of Bookers za najbolje djelo u 25 godina postojanja nagrade.

Na ceremoniji u subotu, između ostalih, titulama su okićeni i CNN-ova reporterka Christiane Amanpour, pjevač Joe Cocker, nogometaš Teddy Sheringham, dvostruki špijun Oleg Gordievsky i kriketaš Ian Botham. Birano društvo, nema što.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu