Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Slušajte 'Canterburyjske priče' na srednjoengleskom

Large cnnnn Prva stranica 'Vitezove priče' iz Chaucerovih 'Canterburyjskih priča'
Srijeda
05.02.2020.

Jedno od temeljnih djela engleske književnosti, Canterburyjske priče Geoffreya Chaucera, zacijelo je prosječnim čitateljima zanimljivo koliko i hrvatskim đacima Judita, ili bilo koje drugo djelo razumljivosti ostvarive samo krajnjim naporom. Međutim, kad bi ih netko čitao umjesto njih, sigurno bi to bila druga priča. U takvom poduhvatu uspio je tim međunarodnih stručnjaka okupljen na kanadskom Sveučilištu Saskatchewan koji je Chaucerove važne, ali izazovne stihove na srednjoengleskom jeziku okupio u svima dostupnoj mobilnoj aplikaciji.

''Željeli smo da ne samo stručna javnost, već i široka publika doživi Chaucerovo djelo onako kako ga je on sam zamislio - kao izvedbu koja spaja dramu i humor'', rekao je voditelj projekta profesor Peter Robinson. ''Uvjereni smo da je najbolji način čitanja Priča njihovo slušanje, baš onako kako zamišljamo da ih je Chaucer izvodio na dvoru Richarda II.''

Aplikacija je tek prva u planiranom nizu i sadrži 45 minuta dugu zvučnu izvedbu Općeg prologa djela te digitaliziranu verziju izvornog rukopisa. Čitatelji, odnosno slušatelji, imaju pristup i dodatnom sadržaju, poput prijevoda na suvremeni engleski jezik, komentara i pojmovnika Chaucerovog jezika.

Doprinos aplikaciji dao je i slavni, odnedavno pokojni montipajtonovac Terry Jones, koji je bio medijevalist i značajan proučavatelj Chaucerovog lika i djela. U aplikaciji, koja je u internetski svijet puštena upravo nakon njegovog rođendana 1. veljače, možete pronaći njegov prijevod prologa te dijelove stručnih knjiga. ''Njegov rad i strast bili su nadahnuće svima nama'', istaknuo je Robinson.

Premda je aplikacija namijenjena svima koji vole i proučavaju Chaucera, zamišljena je ponajprije s namjerom da bude korisna onima koji ga počinju čitati po prvi put. Za cilj ima pružiti kontekst i način na koji je djelo nastajalo, kao i osvijestiti činjenicu da današnji koncept autorstva tada nije postojao.

Slušanje Canterburyjevskih priča možete započeti tako da u tražilicu trgovine aplikacijama vaših pametnih telefona upišete ''General Prologue'', a možete ih pronaći i na većim ekranima. Više o samom projektu saznajte ovdje


Izvor: link, foto: Wikimedia commons, javno vlasništvo

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu