Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko tu koga?

Large 307
Utorak
31.07.2007.

Šariri u članku 'Pulska gradska gulikoža' otkriva najblaže rečeno neuobičajenu praksu Gradske knjižnice i čitaonice Pula koja godišnju članarinu naplaćuje nevjerojatnih 270 kn. Usporedi li se to s praksom u ostalim gradovima, gdje članarina iznosi 50 kn godišnje, jasno je da Puležani plaćaju 5,4 puta više za iste usluge. Zašto je tomu tako?

Gradska knjižnica i čitaonica Pula, naime, naplaćuje posebnu članarinu za posuđivanje knjiga iz svakog od svojih pet ogranaka. Učlanjenje u Središnju knjižnicu naplaćuje se 70 kn, dok se za svaki od četiri ogranka naplaćuje dodatnih 50 kn. Dakle, želite li knjige posuđivati u svim ograncima, godišnja članarina za pulsku knjižnicu koštat će vas 270 kn.

Višegodišnja direktorica pulske knjižnice Nela Načinović, ponosna što knjižnica posluje s dobitkom, ovu praksu objašnjava riječima: "Mi u Puli naplaćujemo posebno članarinu za svaki ogranak jer je različita građa, a i nastao bi problem jer bi ljudi posuđivali knjige na Verudi, a vraćali ih u centar." Načinović kao da nije upoznata s praksom u drugim gradovima, gdje se ogranci također razlikuju građom, a članovi znaju da ne mogu knjigu posuđenu u jednoj knjižnici vratiti u drugu.

Rezultat gonjenja profita i nebrige za probleme korisnika knjižnice, uglavnom učenike, studente i umirovljenike, je poražavajuća brojka upisanih članova. Prošle je godine u knjižnici na Verudi upisan svega jedan student.

Najtragičnije u svemu je da Grad Pula, vlasnik Gradske knjižnice i čitaonice Pula ovakvo 'guljenje' svojih građana već godinama prešutno tolerira.

Više o ovoj temi, ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu