Page arrow

Uistinu besmislena knjiga

Large 952
Utorak
10.06.2008.

Od početka 2007. godine na različitim domaćim sajtovima pojavljuje se feature WriteSomething, mali prozorčić u koji ste sve donedavno mogli upisati bilo koju misao koja vam je pala napamet i tako se priključiti prvom domaćem projektu pisanja kolaborativne knjige, osmišljenom u radionici tvrtke Grejp, koja je zaslužna i za zanimljiv online muzej odbačenih i zaboravljenih fotografija po imenu Skarabej.

Nakon godinu i po sakupljanja, organizatori su 520.000 znakova ukoričili u dvjestotinjak stranica debelu knjigu koja, zapravo, nema nimalo smisla. No, to joj nije ni cilj. U Grejpu navode da je ideja za knjigu zamišljena po uzoru na avangardiste s početka 20. stoljeća, koji su eksperimentirali s automatskim pisanjem, te da im je cilj bio napraviti dokument koji prikazuje što su ljudi u stanju reći i stvoriti u situaciji u kojoj bez cenzure i anonimno mogu učiniti što god žele, bar na papiru, znajući da će knjiga jednog dana biti objavljena.


I tako je hrvatska književnost bogatija za knjigu koja nije samo lišena zapleta, fabule,  raspleta, glavnih likova, i smisla uopće, nego je čak u tisak puštena bez cenzure, lekture i redakture što je i de facto čini nečitljivom. Ipak, taj se društveni eksperiment, kojeg nikako ne treba smatrati književnošću, ističe toliko velikim brojem autora  iz različitih zemalja (Hrvatska, BiH, Austrija, Nizozemska, Njemačka, Italija, Češka, Kanada, Velika Britanija i Južnoafrička Republika) da bi knjiga, kad već nije bog zna kako pametna, mogla barem konkurirati za Guinnessovu knjigu rekorda.

Ako ste kojim slučajem participirali u njezinom nastajanju ili ste ljubitelj bizarnih izdavačkih poduhvata, bit će vam drago saznati da je na ovom linku možete nabaviti po 75 kn.  

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu