Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Uspavana ljepotica spava u Japanu

Large 34
Utorak
13.02.2007.

Bananu Yoshimoto, pravim imenom Maiko Yoshimoto pamtimo po njezinoj zbirci pripovjedaka Kitchen. Tko ju je pročitao, sasvim će sigurno s radošću primiti vijest da joj je nova knjiga U dubokom snu prevedena na hrvatski. Suvremeni dalekoistočni pisci koji pišu na zapadnjački način postali su omiljeni hrvatskim čitateljima, a uz Harukija Murakamija i Wei Hui jedan od favorita je jamačno i Banana Y.


U novoj knjizi Banana se ponovo dotakla svoje omiljene teme – začaranog sna. Glavna junakinja Terako duboko spava i iz tog sna može je dozvati samo njezin ljubavnik. No za razliku od bajki sličnih tematika, ovdje se princ ne pojavljuje na bijelom konju, niti su mu na pameti samo romantika i svadbena zvona; princ, naime, ženu već ima, doduše, gospođa je već duže vrijeme u komi. Veza Terako i princa, dakle, stagnira i nema nikakvih naznaka da će se ikada do kraja ostvariti ili konzumirati. I tako oni polagano stare.

Ovaj pomalo secesijski pristup ima pravo jugendstilsko objašnjenje: bijeg iz realnosti, osim što junakinje Banane Yoshimoto ne bježe, nego tek uzmiču pred izazovima života.

Banana Yoshimoto rođena je 1964. godine u Tokiju, a kći je poznatog pjesnika i kritičara Ryumeija Yoshimota. Odabirom umjetničkog imena Banana, Yoshimotova odaje počast glasovitom japanskom haiku pjesniku Bashou (što je starojapanski izraz za bananu). Svoju prvu knjigu Kitchen počinje pisati 1988. godine, dok radi kao konobarica u golf klubu. U međuvremenu se proslavila, pa pripovjetkom Goodbye, Tsugumi 1989. godine osvaja japansku literarnu nagradu Yamamoto Shugoro, a 1994 pričom Amrita osvaja nagradu Murasaki-shikibu.

Ako smo vas zainteresirali, evo i ostalih naslova iz pera ove spisateljice: N.P.; Amrita; Asleep; Goodbye, Tsugumi; Kitchen; Lizard; Hardboiled and Hard Luck.

Izdavač: Disput/Hrvatsko filološko društvo
Preveli: Damjan Lalović i Jadranka Pintarić
160 str., 12,5 x 20 cm, meki uvez, 2007.
Cijena: 100,00 kn

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu