Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vruće knjige

Large summer in the city
Utorak
24.07.2012.

Ukoliko vam književni apetiti ne slabe tokom ljeta i ukoliko vidite kvalitetne i zahtjevne knjige kao oblik osvježenja, Kulturpunkt ima prave preporuke za vas.

Na popisu povjesničarskih knjiga nalazi se djelo američkog povjesničara Howarda Zinna Narodna povijest SAD-a koja prikazuje američku povijest izbjegavajući prijelomne datume, mitove i velike događaje. Slijedi djelo Petera Burkea i Ase Briggsa Socijalna povijest medija - od Gutenberga do Interneta koja prati odnos medija i pojedinih društvenih konteksta.

Više vezano uz umjetnost, preporučuje se knjiga Alexa Rossa Sve ostalo je buka: slušanje dvadesetog stoljeća koja se bavi 'ozbiljnom' glazbom u prošlom stoljeću. Ljubitelji filma veselit će se knjizi Kino Tom koju je autor Slobodan Šijan posvetio prijatelju i umjetniku Tomislavu Gotovcu. Slijedi i studija Pierrea Bourdieua Distinkcija: Društvena kritika suđenja koja pokazuje da je umjetnički ukus uvelike uvjetovan pripadnošću pojedinoj društvenoj klasi te da ukus pomaže očuvanju razlika između klasa. Knjiga skupine autora Mikropolitička Bilježnica 2011 govori o funkcioniranju međuprostora između galerija, muzeja i tzv. off-prostora.

Od književnih preporuka, ističu se dvije knjige poezije: Paz'te sad, Paz'te sad dobitnika Goranovog vijenca Stjepana Gulina, te dosad relativno nezapažena zbirka Kauč na trgu Dorte Jagić. Hrvatske prozne preporuke su Pun mjesec u Istanbulu Branka Čegeca, roman Sanjao sam slonove Ivice Đikića (koji je pobijedio na natječaju Tportala) i prvijenac Marka Pogačara Bog neće pomoći. Strane preporuke su posljednji roman Toma McCarthyja K i žanrovski neodredivo djelo Vrtoglavica W. G. Sebalda.

Naposljetku, preporučuju se i dva stripa u hrvatskom izdanju Fibre. To su Izlazne rane izraelske autorice Rutu Modan i Marcel Labrume talijanskog autora Attilia Micheluzzija.

izvor: Kulturpunkt
foto: rudahporan

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu