Page arrow

William Gibson i Second Life

Large 282
Utorak
10.07.2007.

Za neupućene, Second Life je virutalni 3-D svijet koji na adresi http://secondlife.com postoji od 2003. godine. Baš kao što mu ime kaže, Second Life je paralelni, drugi život kojeg na današnji dan vodi nešto manje od 8 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta. Nemojte Second Life miješati s on-line role playing igrama poput World of Warcraft-a, jer on nije uobičajena pay-to-play igrica, već je riječ o virtualnom svijetu koji raste i razvija se prema željama njegovih stanovnika. Second life vam neće pružiti zadovoljstvo odlaska u potragu za otetom djevicom, ali vam omogućuje da stvorite svijet po vlastitoj mjeri, izaberete lik i naprosto vodite taj famozni, paralelni, virtualni, bolji, drugi (ili možda drugorazredni) život. Upoznajete se s ljudima, družite se po kućama, klubovima, uređujete svoj habitat, odlazite po špeceraj... Uglavnom, vodite život jako nalik svom stvarnom životu, bez potrebe da se izlažete štetnim sunčevim zrakama.

William Gibson, SF književnik kojeg nazivaju ocem cyberpunka, prije dvadesetak godina u svom klasiku Neuromancer piše o ljudima priključenima na konzole pomoću kojih briju po virtualnim svijetovima gdje žive život zanimljiviji od realnog. Gibsonov matrix (da, svoje je svijetove nazvao matrixom 15 godina prije The Matrixa) postao je stvarnost, a cyber prorok Gibson (59) sada može uživati u ostvarenju svojih književnih fantazija.

Njegovu sklonost kompjuterski generiranim realnostima izdavač Penguin Books je iskoristio za pomicanje granica reklamiranja. Najnovija Gibsonova  knjiga Spook Country reklamirat će se u virtualnom svijetu Second Life-a. Na blogu britanskog Penguin Books-a obavještavaju nas da će izlasku knjige u kolovozu prethoditi brojna virtualna događanja. Najavljuju prikazivanje Gibsonovog filma No Maps for These Territories i brojne nagradne igre, a početkom kolovoza Gibson će u Second Life-u čitati dijelove novog romana i odgovarati na pitanja sugrađana. S obzirom na to da su ismijali njegov jednostavni avatar kad je prvi put stupio u Second Life, Penguin Book je raspisao natječaj za oblikovanje novog avatara slavnog futurista.

Nagradnoj igri i književnoj večeri možete pristupiti logiranjem na Second Life ili uključivanjem u Penguin Readers grupu. Mi ovaj povijesni trenutak nipošto nećemo propustiti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu