Page arrow

Žmegaču Krleža i Kučera

Large 266
Ponedjeljak
02.07.2007.

Društvo hrvatskih književnika nagradilo je Viktora Žmegača za knjigu Od Bacha do Bauhausa - povijest njemačke kulture nagradom Fonda Miroslav Krleža, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se svake druge godine.

Nagrada će Žmegaču biti uručena 6. srpnja u Društvu hrvatskih književnika, uoči rođendana hrvatskog književnika i enciklopedista Miroslava Krleže. Istoga dana dobitnik nagrade i hrvatski književnici položit će cvijeće na Krležin grob na Mirogoju.

Viktor Žmegač dobio je i 1990. godine nagradu Fonda Miroslav Krleža za proučavanje, popularizaciju i interpretaciju Krležina djela, odnosno za knjigu Krležini europski obzori - djelo u komparativnom kontekstu.

Nagrada Fonda Miroslav Krleža dodjeljuje se od 1986., najprije kao jednogodišnja, a od 1991. kao dvogodišnja za djelo od iznimna značenja.

Svojim izvanrednim presjekom njemačke kulture Žmegač je osvojio i Matičinu nagradu za znanost 'Oton Kučera', koju mu je prekjučer uručio predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Iako je Žmegač za dlaku izbjegao osvajanje ovogodišnjeg Vjesnikovog 'Gorana', što je, podsjetimo se, izazvalo ogorčenje kolega književnika koji smatraju da je umjesto Zdravka Zime trebao biti odlikovan Žmegač, naš akademik nema za čime žaliti, jer priznanja za tu knjigu enciklopedijske vrijednosti ne izostaju.

Na Matičinoj svečanosti priznanja su primili i Veljko Barbieri, laureat nagrade za književnost i umjetnost 'August Šenoa' koju je zaslužio romanom DioklecijanZvonimir Mrkonjić, dobitnik nagrade za književnu i umjetničku kritiku 'Antun Gustav Matoš' dodijeljenu mu za dvosveščane Prijevoje pjesništva i Ivan Rizmaul, autor Spomenara baštine petrinjske ocijenjenoga najboljim lanjskim djelom u izdanju Matičinih ogranaka, za što mu je pripala nagrada 'Ivan Kukuljević Sakcinski'.

U ime laureata na priznanjima časne ustanove zahvalio je sam Viktor Žmegač.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu