Page arrow

Zoran Ferić nagrađen Dekadom

Large 298
Ponedjeljak
23.07.2007.

Nagrada Dekada dodjeljuje se za najuspjeliju proznu knjigu izvorno objavljenu u Hrvatskoj prije deset godina. Ove godine dodijeljena je prvi put, a osvojio ju je danas iznimno popularan Zoran Ferić svojom zbirkom priča Mišolovka Walta Disneya.

Na prošlogodišnjem Interliberu objavili su listu najboljih domaćica iz 1996. Osim nagrađene, u konkurenciji za prvu Dekadu našle su se sljedeće knjige: Ispovijedi nekarakternog čovjeka Ive Brešana, Rastresen život Mirka Kovača, Uzaludnosti Darka Lukića, Zaborav Pavla Pavličića te Noćna smjena Gorana Tribusona.

Iako je o pobjedniku odlučivala publika, na njegov izbor utjecali su i drugi faktori poput broja prodanih primjeraka u prošlih 10 godina, učestalost posudbe naslova u knjižnicama, broj reizdanja itd.

Dodjela nagrade održat će se u sklopu književnog festivala Pontes u Krku 25. kolovoza, u Frankopanskom kaštelu, s početkom u 21 sat.

"To je moja prva zbirka priča koju sam objavio relativno kasno, s 33 godine i upravo zato što je prva jako mi je draga. Naravno, nikada me izlaženje neke moje knjige kasnije nije toliko uzbudilo kao u ovome slučaju, što je vjerojatno i normalno. Osjećao sam se odlično i otvoreno kao nikad poslije, jer tada doista nisam mislio o recepciji, bila mi je važna samo činjenica da je knjiga konačno izašla. Naravno, tada mi nije bilo ni na kraj pameti da će se o njoj govoriti i za deset godina. Knjiga me je izvukla iz nekih mojih intimnih kriza i, ako tako mogu reći, njen je život u javnosti za mene tada bio ljekovit. Naravno, s ove distance jako puno stvari bih sada drugačije napravio, ali kad je sada čitam mislim da se u njoj možda uz mnoge nespretnosti nalazi i neka radost ispisivanja priča što ne osjećam u svojim drugim knjigama", izjavio je Zoran Ferić.

Više o ovom sjajnom književniku saznajte u našem dossieru Ferić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu