Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke

Large novo
Utorak
28.02.2023.

Približio se rođendan naše prve hrvatske novinarke, spisateljice i feministkinje i veselimo se proslaviti ga na Dolcu 8. 

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, ove godine obilježava 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke bogatim i raznovrsnim programom.

Programu se možete pridružiti od srijede, 1. ožujka do nedjelje, 5. ožujka 2023. godine. Očekuje vas modna radionica, predstava, prigodne glazbene večeri, šetnja gradom i drugi edukativni sadržaji. 

Srijeda popodne rezervirana je "Zagorkinu večer", odnosno za događanje koje je osmislila i organizirala modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko koju je stan inspirirao za čak tri različita sadržaja. U prvom dijelu večeri, u Marijinoj radnoj sobi Alma će održati modnu radionicu "Retro je IN", komparirajući retro komade iz Marijinog ormara sa suvremenim komadima dostupnim u trgovinama. Kasnije u salonu, u kojemu se u Zagorkino doba družilo, uslijedit će i predstava, a oživjet će i njezina biblioteka. Swing That Blues band će zasvirati i zapjevati, te tako stvoriti ugođaj kućnih zabava s početka 50-tih godina prošlog stoljeća. 

U četvrtak posjetite Stalni postav Memorijalnog stana, gdje će vas dočekati stručno vodstvo. Radi se o odličnoj prilici za učenje o Zagorkinu životu i djelu, o aktivističkom i feminističkom djelovanju, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. 

Ako ste odlučili četvrtak provesti na Dolcu 8, budite spremni i na iznenađenja. Nekadašnji prostor u kojemu je Zagorka živjela i stvarala oživjet će na poseban način. Svjetla će se ugasiti, a pred posjetiteljima će se naći "Duhovi Zagorkina stana", odnosno likovi o kojima je Zagorka pisala. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti!

U subotu se možete okušati i u detektivskom poslu. Misteriozno pismo nalazi se u Memorijalnom stanu (možete ga preuzeti na Dolcu 8 od 15 do 18 sati) i potom pohitajte u potragu za mjestima iz pisma, fotografirajte se s njima i s "dokazima" navratite na čaj na Dolcu i pokupite svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi. 

Zapišite nedjelju kao dan za šetnju, dijeljenje ideala i razmišljanje o revoluciji. Iako je Zagorka jako puno pisala o Gornjem gradu, veliki je dio njezinog života bio ipak vezan za Donji grad. Gdje se Zagorka školovala i kakvo je bilo obrazovanje žena u 19. stoljeću? Gdje je živjela, a gdje radila? Gdje se dolazilo prošetati, vidjeti druge i biti viđen? Grupa istraživačica Čuvarice vremena vodi vas u šetnju "Od ideala revolucionarka" po Donjem gradu, u svijet Zagorkinih ideala, ali i njezine stvarnosti, gdje ćete čuti ponešto i o Zagorkinim manje poznatim romanima, onima suvremene tematike u kojima vrlo otvoreno, vješto i kritično opisuje svoje vlastito doba. 

Ostale detalje o programu možete pronaći ovdje. Budući da su mjesta za sudjelovanje na pojedinim radionicama ograničena, provjerite o kojima se radi, za svaki slučaj, i ne propustite se prijaviti. 

Događanja možete pratiti i na Facebook stranici i Instagramu.  

Naša mjesta su rezervirana i veselimo se provesti tjedan sa Zagorkom u slavljeničkom tonu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu