Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čitanje na pladnju

Large camille brodard 32ky5byui q unsplash

Camille Brodard, 'Unsplash'

Petak
27.05.2022.

Volimo kad nam nešto dobro zamiriše s bjeline papira, kada su opisi hrane u knjigama spretno izvedeni tako da otputujemo na drugo mjesto i u drugo vrijeme. Tada se prisjetimo tradicionalnih recepata i običaja, potencijalno saznajemo što su jeli i pili naši stari. Hrana okuplja ljude i simbol je zajedništva, istovremeno ukazuje na društveni status likova, pomaže u njihovoj karakterizaciji, pokretač je brojnih dijaloga i radnje. Provjerili smo tko nas je to zavodio opisima jela i koja nas to književnost ostavlja gladnima.

Znamo, očekivali ste ovaj prvi primjer, ali priču ne možemo započeti bez njega. Proustov madeleine, najpoznatiji je čarobni kolačić koji, uz lipov čaj, omogućuje povratak u sjećanja. Priznajemo, od tradicionalnog francuskog recepta curile su nam sline na satovima hrvatskog jezika. Nadalje, tko bi propustio šarenu čajanku s ludim Klobučarom u Alisi u zemlji čudesa? I u ovom slučaju, kolačići i čaj imaju ludo neobična svojstva!

Istinski fanovi Jamesa Joyca bez problema mogu navesti doručak u Uliksu. Leopolda Blooma upoznajemo dok svojoj ženi Molly priprema kruh s maslacem. Protagonist je ipak ljubitelj visokokalorične irske kuhinje koja u tradicionalan doručak ubraja ovčje i iznutrice drugih životinja.

Kako u životu, tako i u književnosti, slatkiši su nerijetko dobar izbor za podmićivanje. Poznato je to Edmundu Pevensiju u romanu Lav, vještica i ormar kojeg je Bijela vještica lako ucijenila. Za izdaju brata i sestara, bilo je potrebno samo nekoliko komada slatkih rahat lokuma. 

Omiljeni napitak čarobnjaka svakako je pivoslac (butterbeer) u nizu knjiga o Harryju Potteru. U jednoj varijanti ovo piće zaista je postojalo, i to u vrijeme dinastije Tudora. Na Googleu su dostupni brojni recepti, tako da ovo pivo danas možete pripremiti i kod kuće, a da biste se stvarno osjećali kao u Hogwartsu, pripremite kobasice i pire krumpir za večeru.

Brojna književna djela inspirirala su nastanak druge knjige! Fictitious Dishes posvećena je upravo mirisima i okusima poznatih romana, a u njoj ćete naći fotografske reinterpretacije kaše u Oliveru Twistu, Holdenov sendvič iz Lovca u žitu, gozbe u Velikom Gatsbyju, hranu nemarnog Gregora u Preobražaju… U sličnom ključu nastala je i odlična serija fotografija Charlesa Rouxa koji je pred svoj objektiv servirao kašu iz Zlatokose i tri medvjeda, svečanu gozbu iz Ane Karenjine i mnoštvo drugih. 

Zbog dobrog opisa hrane i ambijent u književnim retcima postaje autentičniji, čitateljima uzbudljiviji. Ne znamo kako bi Gordon Ramsey ocijenio pojedina jela, ali nama se njihovi opisi poprilično sviđaju!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu