Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nestanak zvijezde i nastanak mita

Large barbara follett
Ponedjeljak
20.02.2012.

Amerika se samo dvije godine prije nestanka Barbare Follett, koja je tad već imala 26 godina i koja više nije bila dječja zvijezda, suočila s nestankom svoje slavne letačice Amelie Earhart, koja je nestala negdje iznad Pacifika u srpnju 1937. godine. No, nestanak Barbare Follett, ako i nije zarezao u tkivo obične Amerike kao što je to bio slučaj s Ameliom Earhart, ostao je zapamćen kao jedan od ključnih događaja s kraja tog tmurnog desetljeća iz čijeg se art deco, happy go lucky naličja rasprsnulo zlo koje je promijenilo svijet za sva vremena. No, nestanak mlade američke književnice Barbare Follett nije bio prvi nestanak neke spisateljice koji je izazvao golem publicitet. Prvi je bio onaj tad možda i najpoznatije književnice Velike Britanije, Agathe Christie.

***

Teško se sjetiti dva poznatija nestanka u povijesti književnosti od nestanaka Agathe Christie 1926. godine, odnosno onog Barbare Follett 1939. godine. Za razliku od ovog prvog nestanka, kojeg su neki proglasili pukom magičarskom točkom, iluzionističkim trikom novoknjiževnog kapitalizma, budući da je nakon jedanaest dana bjesomučne potrage u kojoj je sudjelovala čitava Engleska sve skupa završilo pronalaskom gospođe Christie, Barbara Follett nikad nije pronađena.

Barbara Newhall Follett rođena je na godinu početka Prvog svjetskog rata, a nestala je iste godine kad je započeo drugi dio velike svjetske klaonice. Svoj prvi roman, The House Without Windows, Follett je uz pomoć svoga oca koji je bio ugledni kritičar i publicist napisala 1926. godine, iste godine kad je Agatha Christie nestala. 

***

Njezin nećak, web dizajner Stefan Cooke, autor je web sajta posvećenog Barbari Follett, na kojem se uz biografiju književnice mogu naći njezine fotografije, neobjavljene priče i pjesme i linkovi na njezine neobjavljene tekstove:

"Presudni trenutak u životu mlade Barbare je onaj kad je kao četverogodišnja djevojčica postala očarana zvukom pisaće mašine svoga oca. Ubrzo je i sama počela tipkati priče, pjesme i pisma na svojoj vlastitoj pisaćoj mašini… Uskoro je Barbara imala svoj vlastiti studio u kući Follett u New Havenu u Connecticutu, gdje je njezin otac bio urednik Yale University Pressa, te je komponirala vlastite priče na svom stroju, i korigirala ih olovkom, da bi ih konačno pretipkala u završnu verziju. Kad je navršila šest godina Barbara je radila na tekstu od četiri i pol tisuće riječi, kojeg je pisala nekoliko mjeseci, pod nazivom The Life of the Spinning-Wheel, the Rocking Horse, and the Rabbit

***

Tadašnji muž Agathe Christie, Archie, objavljuje svojoj supruzi da je zaljubljen u drugu ženu, u Nancy Neele, i traži razvod od Agathe. Dana 8. prosinca 1926. godine Agatha i Archie se svađaju, te bijesni Archie napušta njihov dom u Berkshireu i odlazi kod svoje ljubavnice u Godalming u Surreyu gdje provodi vikend. Iste večeri Agatha nestaje iz svoje kuće. Iza sebe ostavlja pisamce u kojem obavještava svoju sekretaricu da odlazi u Yorkshire. No tamo je nitko od poznatih ne susreće i ubrzo se čitava Engleska diže na noge te dolazi do velike potrage. Mnogi su se bojali najgoreg scenarija, suicida popularne autorice, dok su oni skeptičniji smatrali da je naprosto riječ o inscenaciji 'nestanka' zbog publiciteta. Jedanaest dana nakon što je prijavljen njezin nestanak Agatha je pronađena u  hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu gdje se prijavila pod prezimenom ljubavnice svoga supruga, kao gospođa Teresa Neele iz Cape Towna. Dva liječnika koja su je pregledala dijagnosticirali su da Agatha Christie boluje od tzv. psihogene fuge (rijedak poremećaj, u trajanju od nekoliko sati do nekoliko mjeseci, danas znan kao disocijativna fuga, pri kojem osoba koja boluje od poremećaja ponekad odlazi od kuće ne znajući tko je, a ponekad uključuje i uspostavljanje novog identiteta).

Agatha Christie nikad nije objasnila što se događalo u tih jedanaest dana njezinog nestanka. Ovaj događaj je postao omiljenim predmetom istraživanja među književnim detektivima-amaterima. Dok su neki uzrok pronalazili u nervnom slomu što ga je doživjela književnica koja je i inače patila od depresije, a kojeg je uzrokovala svađa sa suprugom kao i smrt njezine majke ranije iste godine, drugi su mislili da je riječ o planiranoj uroti protiv njezina supruga kako bi se navelo policiju da smatra da je ubio popularnu autoricu.

O poznatih 'Jedanaest izgubljenih dana' napisane su i neke knjige, među kojima je i ona biografa Agathe Christie, Jareda Cadea, koji je za knjigu Agatha Christie and the Missing Eleven Days intervjuirao brojne svjedoke, prijetelje i rodbinu autorice, te je došao do zaključka kako je to najvjerojatnije ipak bio planiran nestanak književnice koja je htjela osramotiti svog nevjernog supruga, no da nije htjela da se situacije razvije do nivoa do kojeg se razvila.

***

Izdavačka kuća Knopf je 1927. goidne objavila roman tad trinaestogodišnje djevojčice, Barbare Follett. Knjiga je dobila pohvale od najuglednijih američkih listova, među kojima i The New York Timesa. Već naredne godine tad već slavna dječja književna zvijezda objavljuje svoj drugi roman, The Voyage of the Norman D., baziran na njezinom putovanju brodom vodama Nove Škotske. No, upravo u to vrijeme, u doba njezina najvećeg uspjeha njezin otac Wilson Follett napušta svoju obitelj zbog mlađe žene te Barbara i njezina majka ostaju praktički bez ičega. Nekoliko mjeseci ranije Barbari je nazdravljala njujorška elita, a sad šesnaestogodišnja djevojka očajnički traži posao tipkačice na Manhattanu. Još kao tinejdžerka Barbara se udaje za Nickersona Rogersa, kojem ubrzo dijagnosticira slučaj kronične nevjere. Još uvijek mlada spisateljica, koja je polako pala u zaborav, sve se više suočava s depresijom.

***

Dana 7. prosinca 1939. godine, na isti datum velike svađe Agathe i Archieja Christie, Barbara se sukobljava sa svojim suprugom, nakon čega s tridesetak dolara u džepu napušta stan. Njezin suprug prijavljuje ovaj događaj policiji puna dva tjedna nakon toga, a ispunjava zapisnik o nestaloj osobi čak četiri mjeseca kasnije. Barbaru više nikad nitko nije vidio, a njezino tijelo do danas nije pronađeno. Mnogi su sumnjali na nasilnu smrt, no policija je odbacila mogućnost da je Nickerson Rogers oduzeo život svojoj supruzi. Sudbina Barbare Follett ostala je nepoznanicom.

Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu