Page arrow

Noć knjige 2023.

Large 1080x1080 1
Ponedjeljak
17.04.2023.

Pred nama je noć koja knjigoljupcima uvijek prebrzo prođe!

Stiže nam još jedna Noć knjige, dvanaestu godinu zaredom, u kojoj nas očekuje više od 1100 programa i akcija za male i velike ljubitelje knjige i čitanja diljem Hrvatske.

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje održat će se od 21. do 23. travnja, i to s krovnom temom Sanjaju li roboti električne knjige?. Tema će propitati fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Programu ćete se moći pridružiti u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, a u njemu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, dvorcima, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci.

Tradicionalno otvorenje Noći knjige održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 21. travnja u 12 sati. Na otvorenju će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koju je za Noć knjige provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu. Dio otvorenja bit će i izložba strip-ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca, nastalih u suradnji s organizatorima Noći knjige, a moći će se pogledati i učenički likovni radovi odabrani na literarnom i likovnom natječaju Umjetna ili uvjetna inteligencija. 

U zagrebačkom tramvaju broj 14 učenici i profesori V. gimnazije putnicima će čitati Krležu, dok će putnici u vlakovima Hrvatskih željeznica na nekoliko relacija te na trajektima i brodovima Jadrolinije uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records. Poseban program Poleti s knjigom održat će se i u Zračnoj luci Franjo Tuđman, gdje će u prostoru male otvorene knjižnice ZAG Flybrary putnici moći sudjelovati u pjesničkom performansu Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu pjesnika Matka Abramića i sa sobom u zrakoplov ponijeti poklon audioknjigu iz aplikacije book&zvook.

Kultni splitski festival pripovijedanja Pričiginad prvi put gostuje na otocima Cresu i Lošinju, gdje će se, uz pripovijedanje priča, raspravljati i o tome hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije. Tema umjetne inteligencije razmotrit će se iz više uglova i očišta, a na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mišljenja će ukrstiti stručnjaci iz područja računalnih znanosti i filozofije. Od Udruge hrvatskih proizvođača računalnih igara saznat ćemo pak može li robot pisati kao Marin Držić.

Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju. Tako će nas tragovima Marije Jurić Zagorke povesti Hrvatski državni arhiv u Zagrebu i otkriti nam Zagorkinu rukopisnu ostavštinu te odškrinuti vrata nekih manje poznatih detalja njezina života i djelovanja.

U Rijeci i Splitu „tete i barbe pričalice“ pripovijedat će malim pacijentima priče za laku noć. A za one željne umne razbibrige, Hrvatski kviz savez priprema kviz posvećen knjigama.

Na rasporedu je i specijalna emisija Ure bez cenzure koja će ugostiti niz hrvatskih književnica i književnika, dramskog umjetnika Gorana Matovića te ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek. Razgovarat će se o književnosti, pisanju i aktualnim temama, a emisija će se iz Društva hrvatskih književnika uživo moći pratiti na online kanalima HRT-a, VIDE tv i Noći knjige.

Ovom prilikom smo izdvojili samo neka događanja, a vi svakako provjerite što se zbiva u vašem gradu ili mjestu. Još mnogo informacija i detalja o programima i sudionicima možete pronaći na internetskoj stranici, kao i na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i Youtube kanalu.

Podsjećamo da u subotu, 22. travnja navratite i do Bookse jer smo za vas pripremili našu poznatu akciju razmjene knjiga Svi za knjigu, knjiga za svakoga!

Odaberite nešto za sebe i provedite vikend koji nam slijedi okruženi knjigama, razgovorima i prigodnim druženjima!

Izvor: Noć knjige.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu