Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Novo izdanje Vox Feminae Festivala

Large fierce women

VoxFeminae, 'Facebook'

Četvrtak
28.04.2022.

Pred nama je mjesec dana intenzivnog slavlja ženske povijesti i sadašnjosti, stvaralaštva i kreativnosti!

Šesnaesto izdanje Vox Feminae Festivala ove godine održat će se od 4. svibnja do 2. lipnja, uz umjetnice, kreativke, teoretičarke, redateljice i glazbenice, najavljeno je na internetskoj stranici

Festival otvara dodjela Nagrada za strašne žene (Fierce Women Award) kada će se predstaviti pet strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u protekom razdoblju.

Unutar raznolikog programa izdvajamo radionicu poezije o znanstvenicama pod vodstvom Monike Herceg. Radionica je zamišljena kao kratki hod kroz povijest različitih polja istraživanja u kojima su žene radile kroz cijelu povijest, ali i kao intenzivna radionica pisanja poezije o bitnim motivima vezanim uz znanstvenice. Nama zvuči super, provjerite termine!

Na rasporedu je i psihološka radionica Kako reći što nam treba, a da nas zaista čuju? i psihodramska radionica o queer sramu, uz tribinu o neheteronomrativnim odnosima pod vodstvom Marine Milković, Lejle Talić, Jasne Jasne Žmak i Matee Popov koja će se održati u petak, 13. svibnja. 

Zapratite i novu urbanu turu posvećenu zagrebačkim strašnim ženama i lokalitetima vezanim za njihovo stvaralaštvo u srijedu, 18. svibnja, kao i novo izdanje vodiča gradom Putevima strašnih žena. Rodna neravnopravnost jasno je artikulirana u javnom prostoru – od nazivlja ulica i trgova do spomeničke plastike. Doprinosi nebrojenih žena kroz povijest i dalje su nepriznati i nezabilježeni, stoga ova publikacija i urbana šetnja predstavljaju mali korak prema ispravljanju te nepravde, ali i prema kreiranju ravnopravnije i potpunije slike naše stvarnosti. 

Filmski program tematizirat će strašne žene, užitak, majčinstvo i queer teme uz niz premijera u kinu Tuškanac. Imat ćete priliku pogledati igrani film Tove o autorici popularnih Moomina Tove Jansson. Doznat ćemo i tko su Žene u povijesti umjetnosti, otvoreno progovoriti o masturbaciji kroz Četiri stiha samoužitka i analizirati stigmu prema ženama koje ne žele biti majke u dokumentarnom filmu I to mi je neki život (bez djece).

Ostatak programa provjerite ovdje, a napomenut ćemo kako je on besplatan. Provjerite detalje i vidimo se na VFF-u!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu