Page arrow

O dječjoj ilustraciji

Large 336689781 983490739223558 7062551277165646535 n

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Utorak
18.04.2023.

Ako su vam se naslovnice s gornje fotografije učinile poznatima, to je sigurno jer ih imate u osobnoj biblioteci ili ste ih u nekom trenutku čitali za lektiru. 

Idealna prilika za naučiti nešto više o njihovim značajnim ilustracijama je predavanje Dubravke Zima u srijedu, 19. travnja 2023. godine u 18 sati u Dječjoj kući u Rijeci. 

Biblioteka Vjeverica izlazila je u izdanju nakladnika Mladost od 1957. do 1995. godine, i tijekom cijelog razdoblja izlaženja naročita je urednička i dizajnerska pozornost posvećivana opremi knjiga i osobito ilustracijama. U periodu od šezdesetih do osamdesetih godina ilustracije su za Vjevericu crtali i slikali najvažniji i najbolji hrvatski ilustratori i ilustratorice.

U izlaganju će se ponuditi kratak stručni pregled najistaknutijih trendova u povijesti dječje ilustracije na primjeru Vjeverice i pozvati publiku na zajednički nostalgičan pogled u našu estetsku prošlost.

Dubravka Zima rođena je u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i diplomirala 1995. na Odsjeku za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 1999. s temom Ivana Brlić-Mažuranić i doktorirala 2005. godine s temom Hrvatski dječji roman. Od 2009. zaposlena je na Odjelu (Odsjeku) za kroatologiju na Hrvatskim studijima, danas Fakultetu hrvatskih studija, na kojem predaje kolegije iz hrvatske dječje i nedječje književnosti, teorije književnosti, književne povijesti i popularne kulture. 

Objavila je autorske knjige Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb, ZZOK, 2001.), Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu (Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Školska knjiga, 2011.), Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić (Zagreb, Naklada Ljevak, 2019.), Djevojka u gradu: djevojaštvo u 19. stoljeću (Zagreb, Naklada Ljevak, 2022.) te suautorsku knjigu Uvod u dječju književnost s Marijanom Hameršak (Zagreb, Leykam international, 2015.). Primarni su joj znanstveni interesi hrvatska i svjetska dječja i adolescentska književnost, povijest književnosti i kulture, novija hrvatska književnost, studije djetinjstva (childhood studies), studije mladosti i djevojaštva (girlhood studies) i srodne teme. Više detalja o predavačici možete otkriti ovdje

Sudjelovanje na predavanju je potrebno potvrditi, a to možete jednim klikom na poveznicu

Riječani i Riječanke, pridružite se ovom predavanju!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu