Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Druga (ili treća) sreća poznatih knjiga

Large novo fotka

Foto: Seongho Jang, 'Unsplash'

Četvrtak
27.01.2022.

Prošli tjedan su nas zaokupili savjeti naših poznatih autorica i autora o inspiraciji. U međuvremenu, razmišljali smo kako još možemo pomoći kojim savjetom za one na početku spisateljske karijere i pomislili kako se treba pripremiti na ponekad okrutan i hladan svijet izdavaštva, prodaje knjiga i financijskih potpora za vaš rad. Što ako vaš ljubljeni rukopis na kojemu radite mjesecima, zbog kojeg ne spavate i zabušavate na poslu, bude odbijen? Ne brinite, ponekad je to samo stvar ukusa urednika ili žirija, nepoznatog animoziteta za vas, a favoriziranja nekog drugog.

Budući da ne bismo željeli da vas koja odbijenica obeshrabri, latili smo se istraživanja i ispisali nekoliko primjera koji osporavaju ideju početničke sreće. Prethodno smo pisali o slučaju Gertrude Stein i Marcela Prousta. Zamislite, netko je odbio istog onog Prousta za kojeg je Virginia Woolf izjavila: "Oh, kada bih mogla tako pisati!"

Čitav je niz romana koji su na svoju slavu morali pričekati, a slučaj Harryja Pottera gotovo je kultni primjer. Prije nego što je završio u londonskoj izdavačkoj kući Bloomsbury, Kamen mudraca odbilo je 12 izdavača. Zahvaljujući mladom čarobnjaku, J. K. Rowling danas nosi titulu jedne od najpopularnijih autorica svih vremena, a procjenjuje se da je njezin prvijenac u megapopularnoj seriji prodan u 107 milijuna primjeraka. Štoviše, možete usporediti trenutno stanje sinopsisa koji imate u rukama s onim koji je Rowling predala Blomsburyju!

T. S. Eliot, kao urednik izdavačke kuće Faber & Faber, napisao je pismo George Orwellu u kojemu odbija njegovu poznatu satiričnu alegoriju Životinjska farma. Joyceu je trebalo gotovo devet godina da njegova prva knjiga ugleda svjetlo dana. Riječ je o Dublincima koji su objavljeni 1914. godine i danas se smatraju važnim djelom moderne literature. Toj grupi pridružuje se William Golding s romanom Gospodar muha koji je nakon objave gotovo preko noći postao književna senzacija i danas se često nalazi na listama najbolje napisanih romana 20. stoljeća. Štoviše, isti taj čovjek je dobio nagradu Booker (1980.) i Nobelovu nagradu za književnost (1983.). 

Ako ste vizionar i razmišljate unaprijed i o adaptaciji svog djela (jer, tko zna?), pozorno čitajte sljedeće retke. Danas su velike fimske uspješnice koje su snimljene prema romanima, a nekada ti romani nisu mogli naći zainteresiranog izdavača. Jedna od njih je debitantski roman Tajni život kućnih pomoćnica američke spisateljice Kathryn Stockett koji je odbilo 60 književnih agenata. Roman je pisala pet godina, a tri godine primala odbijenice, sve dok je nije prepoznala agentica po imenu Susan Ramer. Knjiga je bila na listi bestselera New York Timesa više od 100 tjedana i prodana je u više od sedam milijuna kopija. Tko bi rekao da je u ovoj grupi i roman Franka Herberta Dina koji se danas opisuje kao jedan od najboljih SF romana svih vremena. 

Majstor horora Steven King je čak i sam bio nezadovoljan svojim rukopisom Carrie koji je jedne noći završio u smeću. Da nije bilo njegove žene koja ga je motivirala na povratak rukopisu i njegovo dotjerivanje, u Kingovom životopisu danas se ne bi našlo 54 romana i više od 200 kratkih priča, da ne spominjemo brojne nagrade. Eto, još jedan savjet, okružite se ljudima u koje imate povjerenja!

Uostalom, kako bismo zamislili knjižnice i knjižare diljem svijeta, a tek osobne kolekcije bez ovih, ali i knjiga poput Prohujalo s vihorom, Male žene, Dnevnika Anne Frank... Stoga budete li na prvu odbijeni, ne očajavajte, bit ćete u dobrom društvu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu