Page arrow

Sretan rođendan, Virginia Woolf!

Large virginia woolf  1

Ana Kovačić, 'Fierce Women'

Utorak
25.01.2022.

Na današnji dan, davne 1882. godine, rođena je Virginia Woolf, autorica koja je ostavila neizbrisiv trag u povijesti svjetske književnosti, pa i umjetnosti. Štoviše, njezini romani, eseji i kritike su osvijetlili, još važnije, kritički secirali ulogu i položaj žene u društvu i književnosti modernizma 20. stoljeća. Njezina erudicija, nevjerojatna introspekcija, kao i preispitivanje normi društva i vremena, učvrstili su njezino mjesto u kanonu iz kojeg su žene stoljećima nepravedno izostajale. 

Vjerujemo da bi, 93 godine nakon jednog od njezinih najpoznatijih eseja Vlastita soba (1929.) u kojemu upire prstom u fenomene ženskog umjetničkog rada koji su se dotad zanemarivali, današnjim uvjetima bila, blago rečeno, razočarana. U eseju u kojemu naglašava kako je važno imati vlastitu sobu sa sigurnim prihodima kako bi se autoricama osigurao kvalitetan književni rad, Sara Kopeczky Bajić ga je aktualizirala i istaknula kako su materijalni uvjeti za pisanje nesigurni i nedostatni za pristojnu egzistenciju. Pisanje se još uvijek smatra svojevrsnom privilegijom, hobijem, uostalom, nije pravi posao. Sara tako svoj tekst zaključuje riječima: "Za one koji ga osjećaju kao poziv, pisanje je najbolje zanimanje na svijetu. U onim životnim periodima kada zbilja nisam imala vremena za pisanje zbog ostalih obaveza, osjećala sam se kao da u meni nešto polako odumire. I koliko god da mi je to teško padalo, znam da bi mi drugi životni nedostaci padali još teže. Pisanje je i dalje mnogima luksuz, i kao i svi kavijari, teško pada na prazan želudac."

"Za one koji ga osjećaju kao poziv, pisanje je najbolje zanimanje na svijetu. U onim životnim periodima kada zbilja nisam imala vremena za pisanje zbog ostalih obaveza, osjećala sam se kao da u meni nešto polako odumire. I koliko god da mi je to teško padalo, znam da bi mi drugi životni nedostaci padali još teže. Pisanje je i dalje mnogima luksuz, i kao i svi kavijari, teško pada na prazan želudac."

U istom eseju, Woolf slavi žene koje su se izborile za svoje mjesto u patrijarhalnom poretku i postale slavne spisateljice, poput Jane Austen, George Eliot Anne, Charlotte i Emily Brontë. Problematizirajući pitanje ženstvenosti ženskog pisanja, ističe kako su velike autorice "pisale kako pišu žene, a ne kako pišu muškarci". Istovremeno, zastupa teoriju kako umjetnost prelazi granice spola, pozivajući se na Shakespearea, Jane Austen i Marcela Prousta koji su androgini, odnosno svijet vide jednako iz muške i ženske perspektive.

Dakako, takvi ispredvremenski stavovi mogu uzrokovati ozbiljne glavobolje, kao što je to bilo u slučaju zabrinutog Brune koji nije znao odrediti koja je razlika između muškog i ženskog pisanja. Pritom postoji i mogućnost da se ne razlikuju muškarci i žene u stvarnom životu! Sva sreća, u pomoć je bio priskočio stručni literoterapeut dr. Ostojić koji je Bruni preporučio korištenje Woolfičina kompasa, kako bi Bruno lakše pronašao što mu srce želi. 

Za one koji žele znati više, preporučujemo biografiju Virginije Woolf o zaokruženom pogledu na svijet velike spisateljice koju je napisala Alexandre Harris.

Što reći za kraj, osim - čitajte Virginiju Woolf, podržite autorice!

Možda će vas zanimati
Autorica vs. Svijet
Homepage novo %c5%beena %c4%8dita 26.11.2020.

O autoricama i njihovim sobama

"'Vlastita soba' i dan danas je spisateljicama jednako važna, a ponekad i jednako nedostižna."

Piše: Sara Kopeczky

Preporuke
Homepage woolf 05.08.2014.

Zaokružen pogled na Woolf

'Virginia Woolf - Biografija' odlična je knjiga i za čitatelje koji se prvi put susreću s Woolf i za njene stare ljubitelje.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage kompas 26.07.2013.

Dr. Ostojić: Woolfičin kompas

Bruno se boji da ako ne može skužit razliku između muškog i ženskog pisanja, kako može skužiti razliku između frajera i ženske?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu