Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Što gledati na Subversive Festivalu?

Large novo za fotku

Kolaž ('Unsplash', 'Facebook'). 

Utorak
17.05.2022.

Ovaj svibanj prepun je vremenskih preokreta i zanimljivih događanja! Jedna od nezaobilaznih stanica je 15. izdanje Subversive festivala koji je uključio čak četrdeset recentnih filmskih naslova u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji. Tema festivala su mikrofizike protu-moći, odnosno različiti načini na koje se pozicije moći prelamaju u svakodnevnom životu, pritom stvarajući mjesta otpora. Tema nam se učinila dosta primamljivom, stoga smo detaljnije virnuli u program na službenoj internetskoj stranici.

Posebno nas je razveselila činjenica da se u programu mogu pronaći brojni filmovi u kinu Tuškanac koji su na neki način povezani s književnošću, bilo da su dokumentarci snimljeni prema knjizi, tematiziraju život spisateljica ili bacaju novi pogled na naše znanje o knjigama i njihovim autorima. 

Iako bi mogli živjeti ugodan mirovljenički život u okolici Pariza, za bračni par Monique Michela Pinçon-Charlota nema odmora. Radi se o francuskim sociolozima i autorima knjiga Nasilje bogatih i Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona čiju borbu protiv kapitalističkog komfora u egzistencijalističkom stilu možete pratiti u dokumentarcu Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma

Redateljica Kira Kovalenko za film Otvaranje šaka inspiraciju crpi iz Faulknerova romana Uljez u prašinu, priče o teretu slobode koju je ponekad teže podnijeti od zatočeništva, a na rasporedu je u petak navečer. 

U subotu popodne slijedi južnokorejski Spisateljičin film u čijem je središtu slavna spisateljica Junhee. Ona preispituje svoj pristup pisanju i umjetnički senzibilitet, kao i okolinu koja je okružuje, a film se najavljuje kao "ljupka meditacija o prolasku vremena, umjetničkoj blokadi, ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma". Još jedan zanimljivi film u subotu navečer je Obje strane oštrice koji je treća suradnja redateljice Claire Denis sa spisateljicom Christine Angot. U pitanju je jedna od najkontroverznijih autorica u Francuskoj, koja se ne libi rastvoriti mnoštvo tabu tema kao što su homoseksualnost, incest i seksualno nasilje.

Tako je Cecilia Mangini, koja se smatra prvom ženskom autoricom dokumentaraca u Italiji, koscenaristica filma Antonio Gramsci: Zatvorski dani snimila film o Gramscijevim danima u zatvoru tijekom koji je napisao više od 3000 stranica svojih Zatvorskih bilježnica, iznimno važnog djela koje istražuje odnos između države i civilnog društva. Francuski novovalni filmski redatelj Jean-Luc Godard i Ebrahim Golestan, važna filmska i književna figura u Iranu, tijekom 29 tjedana izmjenjuju poruke u filmu Vidimo se u petak, Robinsone. Kontempliraju o smrti, prolasku vremena, ali i vlastitoj umjetnosti i karijerama duljim od polovice stoljeća, a sva ta razmišljanja prati nepokolebljivi humor koji, unatoč nazivu filma, možete pogledati u nedjelju. 

Nedjelju začinite portretom kompleksnog ljubavnog odnosa između slavne spisateljice i redateljice Marguerite Duras i njezina mnogo mlađeg, homoseksualnog partnera Yanna Andrée u filmu je Želim pričati o Duras. Radi se o dramatizaciji dvaju dijaloga koji su u potpunosti bazirani na transkriptima intervjua koji je Yann Andréa (igra ga Swann Arlaud) dao novinarki Michèle Manceaux (Emmanuelle Devos, vrsna ispitivačica i očaravajuća slušateljica). Razgovor je snimljen u stvarnom vremenu, „uživo“ i bez prekida, a između Simon umeće snimljene scene, arhivske snimke Duras i erotske crteže Judith Fraggi.  

Filmski program traje do 22. svibnja, a o detaljnom rasporedu filmskog i diskurzivnog programa, kao i različitih tribina, informirajte se ovdje. E sad, olovku i planer u ruke, da vidimo, što ćemo mi odabrati... 

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage buenos aires 05.07.2018.

Ljetne preporuke za one koji ne idu na more 2

U drugom dijelu ljetnih preporuka započinjemo s Virginijom Woolf, a završavamo s djelima Novog Domaćeg Magijskog Realizma 

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage vjeverica 28.06.2018.

Ljetne preporuke za one koji ne idu na more

Kao socijalno osjetljiv kombinat, Booksa ove godine bira ljetno štivo u potpunosti nepogodno za plažu!

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu