Page arrow

Svježa doza aktualnih natječaja

Large novo
Ponedjeljak
20.02.2023.

Od naše posljednje objave o književnim natječajima prošlo je točno mjesec dana, a u međuvremenu se nakupio popriličan broj novih književnih izazova. Neki od njih traju i dalje pa, osim ove svježe doze, na prethodnom linku provjerite o kojim se sve prilikama radi. 

Bacili smo pogled unatrag kako bismo vas podsjetili na kojim se sve adresama čekaju kratke priče, pjesnički i prozni rukopisi. Dakako, natječaji su kronoški poredani, s naznačenim rokovima za prijavu. Ipak, kako znamo – u pisanju je jedna od ključnih stvari upravo organizacija.

Evo prve prilike: Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac raspisala je pjesnički natječaj Na tragu pjesnika, posvećen Ivanu Goranu Kovačiću. Tema i forma pjesme ostavljaju se vama na izbor, a vremena je malo, stoga požurite, rok je do 24. veljače.

Za kratkopričaše diljem regije traje natječaj za neobjavljenu priču 'Trenutak kad je meni počeo mir', kao svojevrsni odraz u ogledalu prošlogodišnje zbirke priča koja se bavila nultom točkom jugoslavenskih ratova. Namjera natječaja je ponuditi književni odgovor na temu kada nam je i kako počeo mir, individualnim ili nekim službenim datumom, da li je on uopće stigao, odnosno je li mir samo odsustvo oružanog sukoba. O navedenim temama možete razmisliti i napisati priču do 1. ožujka.

Priželjkujete li ipak kratkopričaško putovanje u Istru, zaputite se do prijave za dodjelu nagrade 'Edo Budiša'. Nagrada se dodjeljuje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2022. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik. Svoje mjesto u pazinskoj Hiži od besid možete rezervirati sve do 7. ožujka, kada je krajnji rok za slanje prijedloga za nagradu.  

Bez obzira na to imate li u rukama prvu ili koju drugu knjigu, predlažemo da škicnete ovaj natječaj za frišku dozu pjesničkog rukopisa. Festival Trgni se! Poezija! i izdavač Treći trg raspisali su natječaj na koji se mogu javiti punoljetne autorice i autori koji pišu na međusobno razumljivim jezicima. Za doradu svojih pjesama imate vremena sve do 15. ožujka.

Ako već niste, smislite šifru za svoj rukopis i pošaljite ga na V.B.Z.-ov natječaj za neobjavljeni roman do 25. ožujka. Tako si osigurajte priliku da budete devetnaesti po redu dobitnik ili dobitnica nagrade. Tekst natječaja s detaljnim uputama za prijavu dostupan je ovdje

Svake godine dočeka nas nova i uzbudljiva tema u okviru natječaja Lapis Histriae za kratku priču. Ovaj put u pitanju je priča na temu Karneval bez granica, u kojemu možete pisati o maskama koje su pale (ili još nisu), o iluzijama, o osjećaju bezgraničnosti, o poslu koji tek treba odraditi. Priča se do 26. ožujka mora smjestiti između minimalno 3 i maksimalno 15 kartica teksta.

U slučaju da nemate previše strpljenja za pisanje, ovaj natječaj je idealan za vas. U Gradskoj knjižnici Požega očekuju priče koje se mogu pročitati u jednoj minuti, a svaki se autor može prijaviti s najviše tri različite jednominutne priče. Do 15. travnja još je mnogo minuta, ali ne čekajte posljednji čas.

Online časopis za spekulativnu fikciju Morina kutija raspisao je peti natječaj za originalne, prethodno neobjavljene priče i stripove na otvorenu temu 'Slaveni ne vjeruju u junake'. Dakle, do 2. svibnja možete planirati svoje priče i stripove u žanru fantastike, znanstvene fantastike i horrora, svih njihovih podžanrova i hibridnih žanrova.

Sretno svima!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu